środa, 30 lipca 2014

Barszcz z letnich buraków


Czas wykonania: 40 minut

Składniki:

  • 1,5l wywaru z drobiu (może być część rosołowa)
  • 4 buraki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • nieduży kawałek pora ok. 5cm
  • 100ml śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki
  • 4 ziemniaki
  • natka pietruszki, koperek, szczypiorek
  • świeży majeranek (opcjonalnie)
  • świeży lubczyk (po jednej gałązce)
  • sok z 1 cytryny
  • sól, cukier, pieprz ziołowy
  • liść laurowy i 3 ziela angielskie
Wykonanie:

Ugotować wywar z drobiu, dodając marchewkę, pietruszkę, por, ziele angielskie i listek laurowy. Buraczki pokroić w kostkę i dorzucić do wywaru razem z lubczykiem i majerankiem. Gotować aż warzywa będą miękkie. W drugim garnku ugotować 4 ziemniaki. Bardzo drobno posiekać szczypiorek, koperek, pietruszkę. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do gotującej się zupy razem z sokiem z jednej cytryny(wlewać po trochu,aby nie była za kwaśna), gotować jeszcze przez ok. 1 minuty i na końcu dodać posiekaną zieleninę. Doprawić solą, pieprzem, dodać do smaku cukier oraz pieprz ziołowy. Na końcu dodać wcześniej ugotowane i posolone ziemniaki.






wtorek, 29 lipca 2014

Filety z piersi kurczaka z awokado i orzeszkami ziemnymi


Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 100g prażonych, grubo posiekanych orzeszków ziemnych
  • 2 awokado
na sos

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki octu z wina
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki drobno posiekanych ziół (szczypiorek, koperek)
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Kurczaka opłukać, polać cytryną, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki piersi obsuszyć, rozgrzać olej i smażyć filety z obu stron przez około 15 minut. Na suchą patelnię wrzucić posiekane orzeszki i prażyć przez około 8 minut. Składniki na sos wymieszać, awokado pokroić na plastry i polać je wcześniej przygotowanym sosem. Obok przygotowanego awokado położyć wysmażoną pierś z kurczaka i posypać orzeszkami.









poniedziałek, 28 lipca 2014

Smaki Grecji: pieczony kurczak z cytryną




 Czas przygotowania: 50-60 minut

Składniki:
  • 4 nóżki z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2 cytryny
Wykonanie:

Kurczaka włożyć do miski z marynatą, na którą składają się: sok z cytryn, oliwę, czosnek (rozgnieciony), sól, pieprz oraz majeranek. Marynować w lodówce około 4 godzin. Rozgrzać piekarnik do temp. około 180-200 stopni, nóżki ułożyć na blasze, piec ok. 60 min, odwracając i smarując marynatą, aż kurczak będzie miękki. Podawać gorącego kurczaka przybranego skórką z cytryny i pokropić resztą marynaty z pieczenia.

Uwagi:

Chcąc sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, nakłuć szpikulcem część udka. Jeśli wypływający sok jest przejrzysty, kurczak jest gotowy.





niedziela, 27 lipca 2014

Smaki Włoch: pomidory z mozzarellą i bazylią


Czas wykonania: 5 minut

Składniki(2 osoby):

  • 2 duże pomidory
  • 250g mozzarelli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • suszone oregano, zioła prowansalskie (według uznania)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól


Wykonanie:

Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry o grubości ok.1 cm. Na talerzu poukładać na przemian: raz pomidory, raz mozzarella itd. Oliwę, sok z cytryny, suszone zioła oraz sól dokładnie wymieszać i polać antipastę. Na wierzchu poukładać pojedyncze listki bazylii.









sobota, 26 lipca 2014

Zupa krem z kukurydzy



Czas wykonania: 20 minut

Składniki:

  • 3 duże kolby kukurydzy
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 pietruszki (korzeń)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu
  • sól (do smaku)
  • świeżo zmielony pieprz
  • curry
  • kurkuma
Wykonanie:

Nożem kuchenny ziarna kukurydzy oddzielić od kolby, marchewkę oraz pietruszkę (korzeń) obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do garnka na rozgrzane masło i ok.3 minut poddusić. Następnie dolać bulion i zagotować na ok.10 minut aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu warzywa zmiksować blenderem, na końcu dodać pietruszkę i przyprawy.

Uwagi:

Natkę pietruszki też można zmiksować z resztą składników.


piątek, 25 lipca 2014

Smaki Grecji: zupa pomidorowa z jogurtem


Bardzo delikatna w smaku, idealna na letnie obiady.

Czas przygotowania: ok.25 minut

Składniki (4 porcje):

  • 5 pomidorów średniej wielkości
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 grubo posiekana cebula średniej wielkości
  • 300ml bulionu
  • 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku lub oregano lub bazylii (ja dałam oregano)
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • 200ml jogurtu greckiego
Wykonanie:

Do miski grubo zetrzeć pomidory, wcześniej usuwając skórkę. W garnku podgrzać oliwę,dodać czosnek, cebulę i dusić ok. 5 minut. Następnie dodajemy pomidory, dusimy razem z cebulą i czosnkiem kolejne 5 minut. Do pomidorów wlewamy bulion, wsypujemy wedle uznania oregano,tymianek lub bazylię oraz sól, pieprz i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok.12 minut. Zupę lekko przestudzić i zmiksować blenderem i dodać jogurt.

Danie możemy podawać na ciepło, wtedy lekko zupę podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, ponieważ może się zwarzyć.

Uwagi:
Jeśli zupę podajemy na zimno, należy ją ostudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny.








Ciasto ze śliwkami



 
Bardzo proste ciasto ze śliwkami,zawsze się udaje,wychodzi bardzo puszyste i bardzo smaczne. Można użyć też innych owoców.

   Czas wykonania wraz z pieczeniem: ok. 60 minut

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • pół kostki margaryny
  • 4 jaja
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 
  • pół kilograma śliwek
Wykonanie:

    Margarynę i masło utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy. Ciasto musi być gęste. Śliwki przekroić na pół,wyjąć pestki i poukładać na cieście. Piec w temperaturze 180°C około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 24cm.











czwartek, 24 lipca 2014

Pierś z kurczaka z sosem porowo-śmietanowym


Czas przygotowania: ok.40 minut

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 pory średniej wielkości
  • 1 szalotka
  • 250ml białego wina (ewentualnie bulion)
  • 250ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 100g masła
Wykonanie:

   Umyte piersi z kurczaka oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pory i szalotkę pokroić cieniutko i blanszować około 2 minut we wrzącej wodzie. Masło roztopić, przysmażyć filety z kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek.

Uwagi:
  Polecam podawać filety te z ryżem i warzywami.











wtorek, 22 lipca 2014

Łazanki z kapustą i boczkiem


Czas przygotowania: 50-60 minut

Składniki:
  • 800g świeżej kapusty
  • 250g wędzonego boczku
  • 1 mała kiełbasa np.zwyczajna
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie makaronu łazankowego (najlepiej Lubella)
  • pieprz ziołowy, sól,pieprz czarny, szczypta kminku
  • łyżka oleju do smażenia(opcjonalnie)
  • natka pietruszki
Wykonanie:

      Kapustę drobno pokroić, poddusić na maśle, a następnie zagotować. Gotować do miękkości (ok.30 minut). Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i smażyć wraz z drobno pokrojoną cebulą. Do smażenia można dodać trochę oleju. Gdy boczek kiełbasa osiągną złocisty kolor, dodać do całości odciśniętą z wody kapustę, wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę(ok.5 minut). Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i ugotowany wymieszać z uduszoną kapustą, boczkiem i kiełbasą. Całość posypać natką pietruszki.



Smacznego!