sobota, 30 sierpnia 2014

Makaron z cukinią i cytryną inspirowany przepisem Gino D'Acampo




Składniki:

1-2 porcje

  • 1 cukinia średniej wielkości, starta na tarce o grubych oczkach
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta płatków chilli
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 120g spaghetti
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól
Wykonanie:
Startą cukinię ułożyć na czystej ściereczce i odcisnąć z nadmiaru wody. Ma dużej patelni rozgrzać oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucić cukinię i podsmażyć na średnim ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dorzucić płatki chilli i skórkę z cytryny, dusić kolejne 3 minuty. Doprawić solą i dokładnie mieszać. W międzyczasie w dużym garnku gotować al dente makaron w osolonym wrzątku. Gdy makaron jest gotowy, dokładnie go odcedzić i wrzucić na patelnię z cukiniowym sosem. Wszystko bardzo dokładnie mieszać, podgrzewając na średnim ogniu mniej więcej 30s. Podajemy natychmiast, posypane parmezanem.



Dieta Śródziemnomorska

piątek, 29 sierpnia 2014

Fasolka szparagowa z miętą, kozim serem i słonecznikiem


Składniki:
1-2 osoby

  • 100g zielonej fasolki szparagowej 
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 świeże liście mięty
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 70g twardego koziego sera
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika, podprażonych na suchej patelni
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie tak, by była al dente. W tym czasie drobno posiekać czosnek i miętę. Mieszać je w dużej misce. Dolać oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszać. Odcedzić fasolkę i dodać do miski z czosnkowo-miętowym dressingiem. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Sałatkę przenieść na talerz, dodać pokruszony na niewielkie kawałki ser i posypać ostudzonym słonecznikiem. Podawać z ciepłym pieczywem o chrupiącej skórce.






Sałatka zamiast kanapki!Dieta Śródziemnomorska



środa, 20 sierpnia 2014

Pizza z pomidorami i cebulką




Składniki:

ciasto na pizzę

  • 1 kg mąki
  • 30g drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 szklanki wody
  • 2-3 łyżki oliwy extra vergine, wedle uznania
sos

  • 5 pomidorów
  • bazylia
  • oregano
  • sól

farsz

  • 1 średnia cebulka
  • 200g sera mozzarella
  • 150g sera salami

Wykonanie:
ciasto
W niewielkiej ilości wody rozpuścić drożdże i zostawić je do wyrośnięcia, na około 15 minut. Będą gotowe do dalszego użycia, gdy na wierzchu utworzy się piana. Wysypać mąkę na stolnicę w formie małego stożka i po uprzednim dodaniu drożdży i soli ugniatać ciasto, aż uzyska się jednolitą masę i zaczną tworzyć się bąbelki. Zawinąć ciasto w czystą ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia.

sos
Pomidory obrać ze skórki, lekko poddusić i następnie zmiksować blenderem, tak żeby pozostały kawałki pomidorów. Dodać oregano, bazylię, suszoną lub świeżą.

Ciasto rozwałkować na około 1 cm. Wyłożyć na posypaną mąką blachę. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy i pokrojoną w talarki cebulkę. Posypać serem mozzarella i serem typu salami. Piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Upieczoną pizzę posypać listkami bazylii.




sobota, 16 sierpnia 2014

Sorbet brzoskwiniowy z miętą

Składniki:
4 porcje

  • 4 dojrzałe brzoskwinie
  • 1 łyżka brązowego cukru (jeśli brzoskwinie są kwaśne)
  • garść świeżej mięty
Wykonanie:
Brzoskwinie obrać ze skórki, wyciągnąć pestkę i zmiksować blenderem razem z garścią mięty. Następnie wlać do pojemników na lody. Włożyć do zamrażarki na ok. 4 godziny.








Akcja lodowa 2014

piątek, 15 sierpnia 2014

Placki ryżowo-warzywne



Składniki:
4 porcje

  • 300g ryżu (ja dałam jaśminowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • pęczek cebulki dymki (głównie białe części)
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • szczypta chilli
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 kostka rosołowa (najlepiej ekologiczna)
Wykonanie:

2 szklanki wody zagotować z kostką bulionową. Wrzucić ryż, ugotować na sypko, odsączyć. Do rondla wlać 3 łyżki oleju i do zimnego oleju wrzucić posiekany czosnek. Smażyć 1 minutę. Następnie do czosnku dodać drobno pokrojoną paprykę( bez gniazd nasiennych) oraz pokrojoną dymkę. Lekko posolić, smażyć ok.2 minut, stale mieszając. Podsmażone składniki dodać do ryżu i wymieszać. Dodać żółtka, jajko, curry, pietruszkę, koperek, chilli oraz łyżeczkę papryki w proszku. Wsypać 2 łyżki mąki i jeszcze raz wymieszać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Łyżką układać placuszki na rozgrzanej patelni. Smażyć z obu stron na rumiano. Placuszki podawać gorące.

Uwagi:

Jeżeli w trakcie smażenia placki będą się rozpadać, dodatkowo dodać łyżkę mąki do masy ryżowej.






czwartek, 14 sierpnia 2014

Deser czekoladowy z borówkami


Składniki:

4 porcje
  • 100g półsłodkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 300ml śmietany 30%
  • 250g borówek
  • 1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Śmietanę ubić na gęstą masę. Czekoladę stopić, zdjąć z ognia, domieszać masło i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do miseczek i wstawić do lodówki na ok. 4 godziny (do stężenia żelatyny). Deser na końcu posypać gęsto borówkami.




Błękitne skarby lata!

środa, 13 sierpnia 2014

Bliny z sałatką warzywną



Składniki:
3-4 porcje

ciasto:

  • 350g mąki
  • 1 bardzo duży,ugotowany ziemniak
  • 35g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól
  • szczypta cukru
  • olej
sałatka:

  • cukinia
  • ogórek
  • pomidor
  • czerwona papryka
  • natka pietruszki
  • koperek
  • ser typu mozzarella
  • sok z cytryny
Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać sól i szczyptę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać przesianą mąkę, zmielone ziemniaki, sól i łyżkę oleju. Wyrobić bardzo dokładnie ciasto. Następnie odstawić je w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozłożyć i rozwałkować do grubości około 1-1,5 cm. Następnie szklanką wydzielić porcje( tak jak na pierogi). Wydzielone porcje smażyć na bardzo rozgrzanym oleju. Warzywa na sałatkę bardzo drobno pokroić, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, koperek i łyżkę oleju. Na upieczone bliny nałożyć warzywa i posypać serem.








poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Smaki Turcji: Kotleciki rybne



Czas przygotowania: ok.45 minut

Składniki:
4-6 porcji

  • 800g filetów z białej ryby bez skóry i ości
  • 3 łyżki posiekanej cebulki dymki
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku
  • połowa namoczonej bułki pszennej w mleku (moczyć ok. pół godziny)
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • mąka lub bułka tarta do obtoczenia
  • olej
  • cytryna
Wykonanie:

Filety zmielić w maszynce do mięsa, dorzucić cebulkę, koperek, pietruszkę i również zmielić. Do zmielonej masy dodać jajko, odciśniętą z mleka bułkę, doprawić do smaku 1 łyżeczką soli i pieprzem. Wyrobić, aby powstałą zwarta masa. Zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, następnie chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Mąkę lub bułkę tartą wysypać na talerz i obtoczyć w niej kotleciki. Rozgrzać olej i ułożyć na patelni kotleciki. Smażyć około 8 sekund, obracając aż równomiernie się zrumienią. Podawać z ćwiartkami cytryny.






niedziela, 10 sierpnia 2014

Smaki Turcji: szaszłyki z kurczaka z sosem jogurtowym




Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (4 porcje):

  • 700g piersi kurczaka
marynata:

  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 starta mała cebula
  • sól i świeżo zmielony pieprz
sos jogurtowy:

  • 250ml jogurtu greckiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 świeży ogórek 

Wykonanie:

Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm) i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Przygotować sos jogurtowy; czosnek połączyć z bardzo drobno pokrojonym ogórkiem bez gniazd nasiennych. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z jogurtem. Kostki kurczaka nadziać na 4 drewniane patyczki,które wcześniej przez 30 minut namoczyć w wodzie. Opiekać szaszłyki przez ok.10-15 minut na intensywnie rozgrzanej patelni grillowej (można dodać trochę oleju na patelnię) często obracając, aż mięso będzie upieczone.

Uwagi:
Podawać z ryżem i sosem jogurtowym.







Grillowanie 2014

piątek, 8 sierpnia 2014

Jabłkowe ciasto z miętą i tymiankiem


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250g  masła
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • ok.1kg  jabłek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • pół łyżeczki świeżego tymianku
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka z połowy wyparzonej cytryny
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wymieszać składniki. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać 1-2 łyżki zimnej wody i dalej wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną miętę, tymianek,skórkę z otartej cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę cukru i wymieszać razem z obranymi jabłkami. Po godzinie ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 2 części.Jedną część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, posmarować ciasto białkiem i obsypać mąką(wtedy nie powstanie zakalec).Następnie na cisto wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto na wierzchu ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec ok. 50 minut. 
Uwagi:
Po wyciągnięciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem.










Jedz polskie jabłka

czwartek, 7 sierpnia 2014

Smaki Turcji: papryka faszerowana




Czas przygotowania: 65 minut

Składniki:


  • 4 średnie czerwone papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • 230g ryżu basmati
  • 400ml wrzącej wody
  • 2 posiekane cebule (średniej wielkości)
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 400g mielonego mięsa
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki otartego majeranku (ja dałam świeży majeranek)
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz


Wykonanie:

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić ryż i dokładnie zamieszać, aby ziarno pokryło się tłuszczem, następnie wlać wrzątek i trochę posolić. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Ryż musi całkowicie wchłonąć wodę. Pozostałą oliwę rozgrzać na dużej patelni, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażać przez ok. 5 minut. Dodać mielone mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Następnie wsypać cynamon, sól, pieprz i majeranek. Pomidory sparzyć wodą, zdjąć skórkę, zetrzeć na grubej tarce i poddusić w osobnym garnku ok. 5 minut. Następnie pomidory dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym. Połączyć składniki i poddusić jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał. Przygotować papryki: usunąć rdzeń i gniazda nasienne, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym. Do masy mięsnej dodać ugotowany ryż, każdą paprykę wypełnić farszem, przykryć wierzchołkami. Piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż papryka będzie miękka. Podawać natychmiast.

Uwagi:

Aby papryka nie była za bardzo spieczona, można przykryć folią aluminiową.




Faszerujemy 2014!

środa, 6 sierpnia 2014

Letnie ciasto z jeżynami


Czas wykonania: 50 minut

Składniki:
  • 300g jeżyn
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru
  • 150g masła
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka octu
  • cukier puder

Wykonanie: 

W mikserze utrzeć masło ze szklanką cukru na jednolitą masę.Następnie dodać po kolei w odstępie 10s jajka, na końcu dodać żółtko.Dodać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ubić króciutko i na końcu dodać mleko, nadal miksując. Do zmiksowanej, puszystej masy dodać kaszę mannę i wlać ocet. Tortownicę ok.25 cm średnicy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na to wyłożyć ubitą masę i położyć gęsto jeżyny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.40-45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.



Jeżyny 2014

sobota, 2 sierpnia 2014

Dorsz ze świeżym tymiankiem



Czas przygotowania: ok.15 minut

Składniki:

  • 2 kawałki polędwicy z dorsza
  • świeży tymianek (6 gałązek)
  • garść mąki
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ząbek czosnku
Wykonanie:

Polędwicę umyć, obsuszyć, posypać solą i pieprzem, odstawić na parę minut, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Potem przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tymiankiem, czosnkiem pokrojonym w talarki i piec ok. 8 minut. Na końcu polać sokiem z cytryny.