piątek, 26 września 2014

Makaron z pesto z orzechów , kaparów i zielonej pietruszki

Makaron ten jest  alternatywą dla tradycyjnego pesto z bazylii i orzechów piniowych .Jest to wersja dużo tańsza i jak dla mnie smaczniejsza, bo uwielbiam zapach i smak zielonej pietruszki.Danie to jest ekspresowe w przygotowaniu .Przepis pochodzi z książki do której ostatnio bardzo często sięgam - Gino D'Acampo "Buonisssimo"


Składniki:

  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 80 g włoskich orzechów, posiekanych
  • 2 łyżki solonych kaparów, przepłukanych i posiekanych
  • 50 g świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 180 ml oliwy extra virgin
  • 50 g solonego masła w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek świeżo startego sera cheddar
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 500 g makaronu tagliolini
Wykonanie:
Czosnek, orzechy, kapary i odrobinę soli wrzucamy do moździerza i ucieramy na grudkowatą masę. Dodajemy natkę pietruszki i ucieramy na gładką pastę. (Jeśli nie macie moździerza, możecie użyć malaksera.). Powstałą mieszaninę przenosimy do miski i ciągle mieszając, niewielkimi porcjami dolewamy do niej oliwę. Powinna powstać gęsta, kremowa masa. Dodajemy masło i doprawiamy pieprzem. Na koniec dosypujemy starty ser cheddar. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość osolonej wody. Gotujemy w niej makaron tak, by był al dente. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka (już nie podgrzewamy). Pesto dodajemy do makaronu i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie je z nim mieszamy. Jeśli chcemy, poszczególne porcje możemy przed podaniem posypać odrobiną świeżo startego parmezanu.




środa, 24 września 2014

Ziołowe placki ziemniaczane z topionym kozim serem


 

Przepis na te placki wyszukałam w książce Gino D'Acampo "Buonissimo, Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej".Polecam tę książkę, można w niej znaleźć łatwe i naprawdę smaczne przepisy.
A placuszki no cóż chrupkie, lekkie, po prostu poezja smaku.

Składniki:

  • 200g mącznych ziemniaków
  • 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści majeranku lub tymianku, plus 1-2 gałązki do przybrania
  • 1 dymka, drobno posiekana
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka solonego masła
  • 60g twardego sera koziego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce i dużych, grubych oczkach, a następnie rękami odciskamy masę tak, by pozbyć się jak największej ilości płynu. Płyn przelewamy do naczynia, na dnie pozostawiamy skrobię, którą dodajemy do masy ziemniaczanej. Masę mieszamy w misce z ziołami i posiekaną dymką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy masę na dwie części i formujemy w okrągłe, płaskie placki o grubości około 1,5 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Na gorący tłuszcz wykładamy placki (uwaga, by się nie skleiły) i smażymy na średnim ogniu. Szpatułką dociskamy je do patelni i smażymy do uzyskania złotej barwy, mniej więcej po 4 minuty na każdej stronie. Rozgrzewamy piekarnik. Gdy placki są już gotowe, kroimy kozi ser na porcje i układamy na plackach. Całość podpiekamy w piekarniku mniej więcej 3 minuty, by ser się zrumienił.







poniedziałek, 22 września 2014

Najlepszy makaron z serami

Często znajduję się w sytuacji, w której nie wiem co ugotować dla moich dzieci.Wtedy poniższa potrawa jest najlepszym wyjściem. Przygotowując tę potrawę , można użyć dowolnego sera, można dodać groszku ( ja nie miałam) lub posiekanej szynki .


Składniki:


  • 300g makaronu penne
  • 250ml tłustej śmietany 
  • 100g ostrego sera cheddar, startego
  • 100g sera gorgonzola, pokrojonego na małe kawałki
  • 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 kulki sera mozzarella, odcedzone i pokrojone w 1cm kostkę
  • 3 żółtka jajek 
  • 100g świeżo startego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony pieprz 
  • zioła świeże do posypania
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Makaron gotujemy al dente w dużym garnku, w dużej ilości osolonej, wrzącej wody. Odcedzamy i wrzucamy do tego samego garnka, nie wstawiając go na ogień. Do garnka dodajemy śmietanę, sery cheddar i gorgonzolę. Garnek ponownie wstawiamy na mały ogień, podgrzewamy prze minutę, mieszając składniki drewnianą łyżką. Zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy do makaronu startą gałkę muszkatołową, mozzarellę, żółtka, groszek ( jak macie -150g) oraz połowę parmezanu. Doprawiamy odrobiną soli, dużą ilością czarnego pieprzu i dokładnie mieszamy mniej więcej 30 sekund. Danie przekładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego (o wymiarach około 30x20 cm), posypujemy resztą parmezanu i pieczemy na środkowej szynie piekarnika mniej więcej 15 minut, aż do uzyskania na wierzchu lekko spieczonej skorupki.



niedziela, 21 września 2014

Piersi z kurczaka w aromatycznym sosie




Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • łyżeczka przyprawy do drobiu

Sos:

  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • szklanka śmietany kremówki


Wykonanie:

Opłukane, osuszone piersi z kurczaka nacieramy dość obficie przyprawą do drobiu z mieszaną z dużą szczyptą soli i pieprzu  i odkładamy na 10 minut w chłodne miejsce.
Przygotowujemy sos: śmietanę lekko ubijamy z sokiem z cytryny, dodajemy miód, sok z jabłek i imbir. Na niewielkiej ilości oliwy smażymy porcje z kurczaka, rumieniąc z obu stron. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem, zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 150 st.). Wyjmujemy, gdy wierzch się lekko zarumieni a boki będą odstawały od formy. Podajemy z ziemniakami puree lub chrupiącymi frytkami.







piątek, 19 września 2014

Kruche ciasto ze śliwkami i kaszą perłową


Kasza bardzo nietypowy dodatek do ciast, jednak sprawdza się bardzo dodrze w połączeniu z wanilią  żółtkami oraz mlekiem tworzy specyficzny krem ; na wierzchu przypieczony i chrupki,w środku bardzo wilgotny.Ciasto to jest przede wszystkim zdrowe. Kawałek tego ciasta zjadłam dzisiaj na śniadanie oczywiście z kawą.Pycha.

Składniki;
ciasto:

  • 2 szklanki zwykłej mąki (300g)
  • 1/2 szklanki cukru (100g)
  • szczypta soli
  • odrobina startej skórki z cytryny, tylko żółta część (wg uznania)
  • 1/2 szklanki masła, posiekanego na małe kawałki (125g)
  • 2 żółtka
farsz:

  • 1/2 szklanki kaszy perłowej (100g)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 1 laska wanilii lub syrop
  • 4 łyżki stołowe cukru kryształu
  • 4 żółtka
  • 500g śliwek bez pestek, pokrojonych na ćwiartki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (150g)
  • sok z 1/2 cytryny
  • masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy


Wykonanie:

ciasto
Wymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do otrzymania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba.Jeżeli ciasto będzie za suche ,można dodać odrobinę wody lub śmietany. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek i wrzuć do niego żółtka. Ugniataj na gładką masę, po czym ulep kulę. Zawiń ją w folię do żywności i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż na nim nasmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę,

Ugotuj kaszę perłową we wrzącej, osolonej wodzie (około 40 minut), odcedź. Dodaj mleko i laskę wanilii i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Zestaw z ognia, Dodaj cukier, a potem cały czas mieszając, pojedynczo dodawaj żółtka. Ugotuj śliwki z cukrem i sokiem z cytryny. Od czasu do czasu mieszaj; powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Wyłóż ciastem formę o średnicy 25 cm, po czym nałóż równomierną warstwę kaszy. Na wierzch nałóż śliwki i piecz w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.





czwartek, 18 września 2014

Pieczone ziemniaki z tzatzikami

Ziemniaki o tej porze roku są najsmaczniejsze. Pod skórką maja najwięcej witamin i intensywny smak więc szorujemy ziemniaki szczotką i do pieca . 

Składniki:
  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • zielony ogórek
  • duże opakowanie jogurtu typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej mięty
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Ziemniaki szorujemy, nakłuwamy kilka razy widelcem i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy je do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę. Ogórka kroimy wzdłuż, usuwamy łyżeczką nasiona. Bardzo drobno kroimy, dodajemy dużą szczyptę soli i odstawiamy w miseczce na pół godziny. Odlewamy pozostał sok i dobrze odsączamy pokrojone ogórki. Mieszamy go z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dobrze posiekaną miętą. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Podajemy gorące ziemniaki z masłem i tzatzikami.





wtorek, 16 września 2014

Czekoladowe ciasto z malinami




Po dzisiejszym wypadzie do naszego lokalnego rynku warzywno-owocowego wróciłam obładowana malinami(podobno z ekologicznej plantacji).Pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy, to ciasto mocno czekoladowe z malinami. Ciasto które udało mi się upiec jest po prostu obłędne (właśnie na takie miałam ochotę); wilgotne i rozpływa się w ustach .Jeżeli lubicie ciasta mocno czekoladowe, to to ciasto szczerze polecam. Ciasto polałam polewą czekoladową, co jeszcze bardziej wzmocniło smak czekoladowego ciasta.

Składniki:

15 dkg mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dkg cukru
10 dkg czekolady gorzkiej
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki kakao
1 jajko
1/ 2 szklanki wody
1 łyżeczka olejku waniliowego
 1 szklanka malin 


Wykonanie:

Masło z cukrem podgrzewamy, dodajemy kakao, wodę , kawę .Podgrzewamy na małym ogniu ciągle  mieszając do rozpuszczenia wszystkich składników . Następnie odstawiamy do  ostudzenia . Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy olejek waniliowy , jajko lekko zmiksować , następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy ok 60 sek. Masę przelewamy do tortownicy 24 cm. śr. Na masę wykładamy gęsto maliny.
Piec około 35-40 minut w temp. 170 st.

Wychłodzone ciasto polałam polewą czekoladową .

Polewa czekoladowa:
  • 1/2 masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
Składniki wkładamy do jednego naczynia , dokładnie mieszamy , całość zagotowujemy.Wylewamy jeszcze ciepłą na ciasto.


poniedziałek, 15 września 2014

Wątróbka z drobiu po hiszpańsku



Niestety nie przepadam za wątróbką, za to uwielbiam pomidory z czosnkiem, cebulą i świeżymi ziołami. I właśnie te smaki postanowiłam ze sobą połączyć, muszę przyznać,że smak końcowy był zdumiewający. Polecam tę potrawę tym wszystkim,którzy do wątróbki są nie przekonani.

Składniki:

  • 50 dag wątróbki z drobiu
  • mleko
  • 25 dag pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 80 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól,pieprz,
  • 2 gałązki świeżego majeranku
Wykonanie:
Wątróbkę płuczemy, moczymy w mleku i pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. Pomidory myjemy, pozbywamy się skórki i kroimy w cząstki. Cebulę kroimy na plasterki i smażymy. Wyjmujemy wątróbkę z mleka , oczyszczamy z błon , posypujemy mąką i smażymy z obu stron, dodajemy cebulę, czosnek , pomidory i wino oraz przyprawy. Dusimy 5 minut na małym ogniu pod przykryciem, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami z wody .

niedziela, 14 września 2014

Rosti buraczane z wędzonym łososiem i kremem chrzanowym



Jetem wielkim miłośnikiem buraków, lubię połączenie słodkiego z kwaśnym. Ten sposób ich przygotowania doskonale pasuje do wędzonego łososia. Rosti te aby były smaczne muszą być dobrze dosmażone i dzięki temu chrupiące. 

Składniki:

  • 2 ziemniaki (łącznie około 450g)
  • 1 burak, obrany i starty na tarce z grubymi oczkami
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 plastry wysokiej jakości wędzonego łososia
  • 1 jajko
  • 1 limonka, pokrojona w 4 łódeczki
na krem chrzanowy

  • 100g sera mascarpone
  • sok z 1/4 limonki
  • 2 łyżki startego chrzanu ze śmietaną
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeży koperek, do dekoracji
Wykonanie:
Ziemniaki wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mniej więcej 12 minut, następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy do dużej  do dużej miski. Dorzucamy startego buraka, jajko, wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem; dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na cztery części i formujemy z nich placki. Wkładamy do lodówki na 40-60 minut. W tym czasie w misce łączymy ser mascarpone z sokiem z limonki i z chrzanem. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorącym tłuszczu smażymy rosti mniej więcej 5 minut z każdej strony, by były zrumienione i chrupiące. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Gorące rosti wykładamy na talerze, na każdym z nich układamy kawałek wędzonego łososia i łyżkę kremu chrzanowego. Porcje dekorujemy świeżym koperkiem. Obok kładziemy łódeczki z limonki i natychmiast podajemy.



sobota, 13 września 2014

Kurczak z kozim serem i bazylią


Składniki:
4 porcje

  • 4 filety z piersi kurczaka bez skóry
  • 100 g miękkiego koziego sera
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • sól i pieprz 
  • 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Ostrym nożem wykonujemy jedno długie nacięcie wzdłuż każdej piersi, a następnie ostrożnie otwieramy, by zrobić małą kieszonkę. Do każdej kieszonki nakładamy porcję sera i dodajemy 3-4 listki bazylii. Zapinamy kieszonki drewnianymi szpilkami. Przyprawiamy mięso solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Układamy piersi kurczaka i smażymy 15-20 minut, kilka razy ostrożnie obracając, aż nabiorą złocistej barwy i będą miękkie. Podajemy ciepłe, przybrane listkami bazylii.







piątek, 12 września 2014

Ciasto jabłkowo-budyniowe

Składniki:

ciasto

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kg mąki
masa budyniowa

  • 1 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
do ciasta:

  • 4 duże jabłka
  • kasza manna
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę trzemy na tarce do jarzyn, na dużych oczkach i dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy składniki. Żółtka, cukier i cukier waniliowy roztrzepujemy w śmietanie. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Gotujemy budyń. Kroimy jabłka na osiem części i obtaczamy w kaszy mannie. Do formy wkładamy 1 część ciasta. Na cieście układamy jabłka i zalewamy gorącą masą budyniową. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 200-220 stopni przez 20-30 minut.




czwartek, 11 września 2014

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka

Trzeba przyznać że zapiekanka którą dzisiaj przygotowałam, to prawdziwa deska ratunku. Ponieważ w lodówce miałam tylko cebulę, czosnek , trochę sera żółtego, wszechobecne ziemniaki a z zamrażalnika wyciągnęłam mięso mielone. Udało mi się wyczarować w połączeniu z jarzynką z marchwi w śmietanie pełnowartościowy i smakowity posiłek.

dla 3-4 osób

Składniki:
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju jadalnego
  •  pęczek tymianku lub majeranku
  • 500g mielonej wieprzowiny
  • 1 kg ziemniaków 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • gałka muszkatołowa
  • 50g masła
  • 200 ml mleka
  • 150 g drobno startego sera gouda
Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości po ugotowaniu odcedzamy wodę i zaraz przeciskamy przez praskę dodajemy sól  , pieprz, startą gałkę muszkatołową, masło, mleko, starty ser gouda , wszystko dokładnie wymieszamy.Całość przekładamy do woreczka z dużym wycięciem gwiazdkowym.
Cebulę obieramy  kroimy w kostkę  i podsmażamy na oleju wraz z drobno posiekanym czosnkiem . Zioła ( same listki ) , mięso dodajemy do cebuli i krótko przesmażamy . Całość wykładamy na wysmarowaną tłuszczem płaską formę do zapiekanek.Przygotowane ziemniaki w woreczku wyciskamy na mielone mięso. Pieczemy w temp. 200 st.C 15-20 minut.



wtorek, 9 września 2014

Wafelki z nadzieniem kakaowo-bakaliowym




Za każdym razem jak wykonuje te wafelki, przywołuje to miłe wspomnienia z dzieciństwa. W moim domu niezmiennie cieszą się ogromnym powodzeniem i grono ich wielbicieli przybywa.

Składniki:
  • 3 duże kwadratowe wafle
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki zwykłego mleka w proszku
  • ulubione bakalie ( u mnie 200 g mieszanki studenckiej)
  • 8 sztuk zwykłych herbatników
Wykonanie:

Herbatniki i wafelek kroimy  na malutkie kawałki . Mleko, masło, cukier, kakao, cukier waniliowy  połączymy w garnku i zagotowujemy tak aby powstała jednolita masa a wszystkie składniki się połączyły.Dodajemy do lekko przestudzonej masy; mleko w proszku, bakalie, poruszone herbatniki i wafel.Na wafel wykładamy  masę i przykrywamy drugim waflem,  całość obciążamy czymś ciężkim aby się ładnie masa przykleiła do wafla .


niedziela, 7 września 2014

Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej


Bardzo szybkie, smaczne i nisko kaloryczne danie, idealnie smakuje z ryżem i warzywami.

Składniki:
2-3 osoby

  • podwójny filet z piersi kurczaka                              
  • 1-1,5 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki musztardy 
  • 1,5 łyżki keczupu
  • 1 duży ząbek czosku (posiekany)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • papryka w proszku
  • kurkuma
  • szczypta curry
Wykonanie:

Myjemy mięso, następnie oczyszczamy mięso z błonek i tłuszczu. W miseczce mieszamy miód, musztardę, keczup, czosnek, oliwę i wszystkie przyprawy. Do marynaty dajemy mięso i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotego koloru. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 10-15 minut.




Grillowanie 2014

sobota, 6 września 2014

Kruche ciasto przekładane malinami




...takie delikatne i kruche,po prostu pyszne,wystarczy jeden mały kawałek aby poczuć kruchość i słodycz tego ciasta.


Składniki:
  • duża szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  •  surowe żółtko
Przełożenie:
  • szklanka cukru
  • szklanka wody
  • 75 dag malin
  • tłuszcz do wysmarowania formy 
  • tarta bułka do obsypania
  • filiżanka posiekanych migdałów
Wykonanie:

Mąkę, tłuszcz i cukier puder siekamy . Gdy składniki się połączą,dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy robotem, formujemy kulkę, owijamy w folię, wkładamy na 2 godz. do zamrażalnika. Wychłodzone dzielimy na 2 części , każdą rozwałkujemy na krążki wielkości małej tortownicy ( śr.25 cm.) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 15-20 minut w temp. 220st. 
Z wody i cukru gotujemy syrop, gdy cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy owoce i smażymy na małym ogniu, często mieszamy aż masa zgęstnieje , dodajemy przygotowane migdały smażymy jeszcze przez minutę , odstawiamy do wychłodzenia.następnie masę wykładamy na upieczony krążek przykrywamy drugim i odstawiamy w chłodne miejsce .