sobota, 28 listopada 2015

Torcik Sachera




Niewiele jest tak lubianych przysmaków jak czekolada. Bez względu na to czy czekolada jest słodka, gorzka, mleczna, z orzechami czy biała, rezygnujemy z niej z trudnością, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale w dodatku poprawia humor i samopoczucie. Proponuję dzisiaj bardzo czekoladowy torcik Sachera.

Składniki;
  • TORT
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 150g  masła
  • 150g cukru
  • 5 jajek
  • 150 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Nadzienie:
  • 200g dżemu morelowego
Polewa:
 
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła
Przygotowanie:



Tort : czekoladę łamiemy, wkładamy do małego garnka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej  ( można do czekolady dodać trochę mleka) . Wyjęte wcześniej z lodówki masło kroimy w kostkę i ucieramy z połową cukru na puszysty krem wbijając pojedynczo żółtka, a następnie wlewając roztopiona czekoladę. Ubijamy sztywną pianę z białek dodajemy resztę cukru  mieszamy i dodajemy do czekoladowego kremu. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i starannie  wymieszamy , by nie było grudek. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm. smarujemy masłem i posypujemy mąką , nagrzewamy piekarnik do temp. 180st.C i w takiej temperaturze pieczemy ciasto przez około 35 minut do 40 minut.Wyjąć ciasto z piekarnika , zostawić do wystygnięcia i wyjąć z formy.
Nadzienie: do dżemu morelowego dodajemy  2-3 łyżki wody i podgrzewamy . Tort przekroić na dwie warstwy , smarujemy dżemem morelowym i nakładamy warstwy na siebie.
Polewa: rozpuszczamy czekoladę z masłem w garnku i intensywnie mieszamy aby się nie przypaliła. Lekko wystudzoną polewę  wylewamy na tort i równo rozsmarowujemy.Zostawiamy aż polewa stwardnieje.


Smacznego!










 
 

niedziela, 22 listopada 2015

Krupnik

Krupnik to zupa tradycyjnie polska, bardzo rozgrzewająca idealna na jesienno-zimowe obiadki.  Wystarczy miska z wkładką mięsną, plus pieczywo najlepiej chleb żytni, aby się najeść tą zupą do syta .
Polecam.




Składniki:
  •  3 skrzydełka z kurczaka
  • 2 średnie marchewki pokrojone w małą kostkę
  •  1 korzeń pietruszki pokrojony w małą kostkę
  • ćwiartka selera ( korzeń) pokrojona w małą kostkę
  • kawałek pora (ok. 7 cm białej części pora)
  • 2 suszone grzyby
  • 3 ziemniaki pokrojone w większą kostkę  
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej średniej
  •  4 ziarna ziela angielskiego
  • duży liść laurowy
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy dla koloru i dla zdrowia
  • 4 brukselki
Wykonanie:

Skrzydełka myjemy, zalewamy 1 i 1/2 litra zimną wodą, dodajemy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy kaszę i gotujemy 20 minut. Dodajemy wszystkie warzywa do garnka i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Dodajemy sól, pieprz i kurkumę . Gorącą zupę rozlewamy na talerz i posypujemy zieleniną.

Smacznego!  



 

niedziela, 15 listopada 2015

Brukselka i brokuły w sosie curry




Składniki:

  • 1 średnia, drobno pokrojona cebula
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 1 łyżka stołowa przesianej mąki
  •  2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki śmietany ( niekoniecznie)
  • 1 1/2 łyżki stołowej curry w proszku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 kg brukselki
  • 1 niewielki brokuł podzielony na różyczki
Wykonanie:

 Na dużej patelni podsmażamy cebulę na maśle. Dodajemy  mąkę  i dobrze mieszamy drewnianą łyżką . Cały czas mieszamy i stopniowo dolewamy połowę  bulionu . Dodajemy  jabłko i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut , po trochu dolewamy bulion.
Aby sos miał gęstą i kremową konsystencję zmiksowałam całość . Na końcu dodałam curry , sól , pieprz i śmietanę . Gotujemy jeszcze ok . 4 minut cały czas mieszając. W międzyczasie gotujemy brukselkę i brokuły w  osolonej wodzie ( 10 minut) . Warzywa po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku , następnie układamy na półmisku i polewamy sosem .
Bardzo dobrze smakują z kurczakiem pieczonym i pieczonymi ziemniaczkami . 


Smacznego!

sobota, 14 listopada 2015

Szarlotka z bezą kokosową

O tej porze roku, jabłka w moim domu są owocami wszechobecnymi.Zjadamy je jako dżemy, marmolady w ciastach i oczywiście na świeżo.
Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą kokosową na kruchym cieście. Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam.

Składniki na ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła 
  • 3 żółtka
  • 4-5 łyżek cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka bułki tartej
  • tłuszcz i bułka tarta do tortownicy  

Masa jabłkowa:
  • ok. 1 kg jabłek
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu 
Beza kokosowa:
  • 3 białka
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag wiórków kokosowych
Wykonanie:

 Tortownicę 0 średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i posypujemy bułką tartą .
Składniki ciasta ( oprócz tartej bułki ) szybko wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki .
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy w szerokim rondlu z cukrem , cukrem waniliowym na końcu dodajemy cynamon,  po odparowaniu jabłka ostudzamy . 
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, wykładamy nim dno i boki tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez około 25 minut . Gdy ciasto nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika i posypujemy łyżką tartej bułki .
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder , następnie delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi . Na upieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, a na niej bezę kokosową .
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 150 st. C.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy.

Smacznego!
 




 

poniedziałek, 9 listopada 2015

Babka ucierana

Składniki: 
  • 2dag mąki  przennej
  • 25 dag cukru kryształu
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 6 jajek
  • sok z jednej cytryny 
  • 1 mały proszek do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao
Wykonanie:

    Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodając pojedynczo żółtka następnie sok z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą z sześciu białek piankę i lekko mieszamy . 3/4 ciasta wylewamy  do foremki, do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i lekko mieszamy. Wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy 50 minut w temp. 170-180 st. C . Po upieczeniu polałam lukrem i posypałam prażonymi płatkami migdałów. 
Podaję przepis na lukier: 3 łyżki cukru pudru, łyżka wrzątku, łyżka soku z pomarańczy lub cytryny.


Smacznego! 
 

poniedziałek, 2 listopada 2015

Jabłecznik






Składniki:
  • 1/ 2  kostki masła
  • szklanka cukru pudru
  • 3 duże jaja 
  • szklanka maki tortowej
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 duże winne jabłka 
  • szczypta cynamonu
  • tłuszcz do wysmarowania formy 
   
Wykonanie:

Mikserem rozcieramy rozdrobniony tłuszcz z cukrem pudrem . Do połączonych składników dodajemy , po jednym całe jaja i siejąc przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia na końcu wsypujemy budyń . Całość dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany .  Tak przygotowaną masę wykładamy na średniej wielkości blachę , wyrównujemy powierzchnię , układamy cienkie cząstki przygotowanych 
jabłek i posypujemy cynamonem , wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 160st. C przez ok. 30-40 minut
Wyjmujemy z piekarnika , gdy  ciasto jest zarumienione a boki lekko odstają od formy .
Zimne oprószamy  cukrem pudrem. 

Smacznego!