Składniki:
- szklanka mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jajek
- 20 dag masła
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
- 10 dag rodzynek
- tabliczka białej czekolady do dekoracji
Masło z czekoladą rozpuścić na parze, odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodać cukier, ubić do białości, nadal miksując dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę, a na koniec sparzone i osączone rodzynki i orzechy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach ok. 20 minut. Białą czekoladę zetrzeć na tarce do bakalii o grubych oczkach, posypać wierzch upieczonego gorącego ciasta, odstawić do wystygnięcia.
ale bym zjadła takie:) pycha:)
OdpowiedzUsuń