piątek, 5 grudnia 2014

Ciasto mocno czekoladowe


Składniki:
  • szklanka mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 20 dag masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
  • tabliczka białej czekolady do dekoracji
Wykonanie:
Masło z czekoladą rozpuścić na parze, odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodać cukier, ubić do białości, nadal miksując dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę, a na koniec sparzone i osączone rodzynki i orzechy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach ok. 20 minut. Białą czekoladę zetrzeć na tarce do bakalii o grubych oczkach, posypać wierzch upieczonego gorącego ciasta, odstawić do wystygnięcia.





1 komentarz: