poniedziałek, 2 listopada 2015

Jabłecznik






Składniki:
  • 1/ 2  kostki masła
  • szklanka cukru pudru
  • 3 duże jaja 
  • szklanka maki tortowej
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 duże winne jabłka 
  • szczypta cynamonu
  • tłuszcz do wysmarowania formy 
   
Wykonanie:

Mikserem rozcieramy rozdrobniony tłuszcz z cukrem pudrem . Do połączonych składników dodajemy , po jednym całe jaja i siejąc przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia na końcu wsypujemy budyń . Całość dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany .  Tak przygotowaną masę wykładamy na średniej wielkości blachę , wyrównujemy powierzchnię , układamy cienkie cząstki przygotowanych 
jabłek i posypujemy cynamonem , wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 160st. C przez ok. 30-40 minut
Wyjmujemy z piekarnika , gdy  ciasto jest zarumienione a boki lekko odstają od formy .
Zimne oprószamy  cukrem pudrem. 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz