Składniki:
- 1/ 2 kostki masła
- szklanka cukru pudru
- 3 duże jaja
- szklanka maki tortowej
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże winne jabłka
- szczypta cynamonu
- tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:
Mikserem rozcieramy rozdrobniony tłuszcz z cukrem pudrem . Do połączonych składników dodajemy , po jednym całe jaja i siejąc przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia na końcu wsypujemy budyń . Całość dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany . Tak przygotowaną masę wykładamy na średniej wielkości blachę , wyrównujemy powierzchnię , układamy cienkie cząstki przygotowanych
jabłek i posypujemy cynamonem , wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 160st. C przez ok. 30-40 minut
Wyjmujemy z piekarnika , gdy ciasto jest zarumienione a boki lekko odstają od formy .
Zimne oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz