niedziela, 15 listopada 2015

Brukselka i brokuły w sosie curry




Składniki:

  • 1 średnia, drobno pokrojona cebula
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 1 łyżka stołowa przesianej mąki
  •  2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki śmietany ( niekoniecznie)
  • 1 1/2 łyżki stołowej curry w proszku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 kg brukselki
  • 1 niewielki brokuł podzielony na różyczki
Wykonanie:

 Na dużej patelni podsmażamy cebulę na maśle. Dodajemy  mąkę  i dobrze mieszamy drewnianą łyżką . Cały czas mieszamy i stopniowo dolewamy połowę  bulionu . Dodajemy  jabłko i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut , po trochu dolewamy bulion.
Aby sos miał gęstą i kremową konsystencję zmiksowałam całość . Na końcu dodałam curry , sól , pieprz i śmietanę . Gotujemy jeszcze ok . 4 minut cały czas mieszając. W międzyczasie gotujemy brukselkę i brokuły w  osolonej wodzie ( 10 minut) . Warzywa po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku , następnie układamy na półmisku i polewamy sosem .
Bardzo dobrze smakują z kurczakiem pieczonym i pieczonymi ziemniaczkami . 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz