Składniki:
- 1 średnia, drobno pokrojona cebula
- 2 łyżki stołowe masła
- 1 łyżka stołowa przesianej mąki
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 1/2 szklanki śmietany ( niekoniecznie)
- 1 1/2 łyżki stołowej curry w proszku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 kg brukselki
- 1 niewielki brokuł podzielony na różyczki
Na dużej patelni podsmażamy cebulę na maśle. Dodajemy mąkę i dobrze mieszamy drewnianą łyżką . Cały czas mieszamy i stopniowo dolewamy połowę bulionu . Dodajemy jabłko i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut , po trochu dolewamy bulion.
Aby sos miał gęstą i kremową konsystencję zmiksowałam całość . Na końcu dodałam curry , sól , pieprz i śmietanę . Gotujemy jeszcze ok . 4 minut cały czas mieszając. W międzyczasie gotujemy brukselkę i brokuły w osolonej wodzie ( 10 minut) . Warzywa po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku , następnie układamy na półmisku i polewamy sosem .
Bardzo dobrze smakują z kurczakiem pieczonym i pieczonymi ziemniaczkami .
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz