O tej porze roku, jabłka w moim domu są owocami wszechobecnymi.Zjadamy je jako dżemy, marmolady w ciastach i oczywiście na świeżo.
Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą kokosową na kruchym cieście. Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam.
Składniki na ciasto:
Masa jabłkowa:
Beza kokosowa:Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą kokosową na kruchym cieście. Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam.
Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 3 żółtka
- 4-5 łyżek cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka bułki tartej
- tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
Masa jabłkowa:
- ok. 1 kg jabłek
- 10 dag cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
- 3 białka
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag wiórków kokosowych
Tortownicę 0 średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i posypujemy bułką tartą .
Składniki ciasta ( oprócz tartej bułki ) szybko wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki .
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy w szerokim rondlu z cukrem , cukrem waniliowym na końcu dodajemy cynamon, po odparowaniu jabłka ostudzamy .
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, wykładamy nim dno i boki tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez około 25 minut . Gdy ciasto nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika i posypujemy łyżką tartej bułki .
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder , następnie delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi . Na upieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, a na niej bezę kokosową .
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 150 st. C.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz