Krupnik to zupa tradycyjnie polska, bardzo rozgrzewająca idealna na jesienno-zimowe obiadki. Wystarczy miska z wkładką mięsną, plus pieczywo najlepiej chleb żytni, aby się najeść tą zupą do syta .
Polecam.
Składniki:
Skrzydełka myjemy, zalewamy 1 i 1/2 litra zimną wodą, dodajemy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy kaszę i gotujemy 20 minut. Dodajemy wszystkie warzywa do garnka i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Dodajemy sól, pieprz i kurkumę . Gorącą zupę rozlewamy na talerz i posypujemy zieleniną.
Smacznego!
Polecam.
Składniki:
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 2 średnie marchewki pokrojone w małą kostkę
- 1 korzeń pietruszki pokrojony w małą kostkę
- ćwiartka selera ( korzeń) pokrojona w małą kostkę
- kawałek pora (ok. 7 cm białej części pora)
- 2 suszone grzyby
- 3 ziemniaki pokrojone w większą kostkę
- 4 łyżki kaszy jęczmiennej średniej
- 4 ziarna ziela angielskiego
- duży liść laurowy
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- szczypta kurkumy dla koloru i dla zdrowia
- 4 brukselki
Skrzydełka myjemy, zalewamy 1 i 1/2 litra zimną wodą, dodajemy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy kaszę i gotujemy 20 minut. Dodajemy wszystkie warzywa do garnka i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Dodajemy sól, pieprz i kurkumę . Gorącą zupę rozlewamy na talerz i posypujemy zieleniną.
Smacznego!
Zupa na kolację też może być!
OdpowiedzUsuń