Składniki:
- 25 dag mąki przennej
- 25 dag cukru kryształu
- 25 dag margaryny lub masła
- 6 jajek
- sok z jednej cytryny
- 1 mały proszek do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodając pojedynczo żółtka następnie sok z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą z sześciu białek piankę i lekko mieszamy . 3/4 ciasta wylewamy do foremki, do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i lekko mieszamy. Wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy 50 minut w temp. 170-180 st. C . Po upieczeniu polałam lukrem i posypałam prażonymi płatkami migdałów.
Podaję
przepis na lukier: 3 łyżki cukru pudru, łyżka wrzątku,
łyżka soku
z pomarańczy lub cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz