Sycące i pożywne naleśniki to mój przepis na dzisiejszy obiad. Dodatek czosnku do szpinaku powoduje że naleśniki są ostre i wyraziste w smaku.
Składniki:
Ciasto:
- 2 jaja
- 30 g roztopionego masła
- 100 g mąki
- 200 ml mleka
- sól
- pieprz
Nadzienie:
- 250 g szpinaku
- 2 łyżki roztopionego masła
- 300 g pieczarek
- 50 g startego sera żółtego
- 2 małe ząbki czosnku
Sos:
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 g startego sera żółtego
- sól
- pieprz
Ciasto:
Wszystkie składniki mieszamy, naleśniki smażmy na rozgrzanej patelni ok. 1 minuty z każdej strony.
Farsz:
Farsz:
W rondlu rozgrzewamy masło, następnie wrzucamy szpinak i smażymy około 3 minut, przekładamy go na sitko i odciskamy wodę. Następnie rozgrzewamy w rondlu kolejną porcję masła i smażymy na niej pokrojone w plasterki pieczarki, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy.
Sos:
Sos:
Śmietankę mieszamy z serem, doprawiamy do smaku.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz około 2-3 łyżek, a następnie go zwijamy. Zwinięte naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy około 5 minut w piekarniku z włączona funkcją grill.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz około 2-3 łyżek, a następnie go zwijamy. Zwinięte naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy około 5 minut w piekarniku z włączona funkcją grill.
Naleśniki nie na słodko też są pyszne!
OdpowiedzUsuń