piątek, 31 października 2014

Ciasto marchewkowe



Składniki:
  • 3-4 dosyć duże marchewki
  • 4 całe jajka
  • 260 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • ok. 150 g roztopionego masła (niegorące)
  • 70 g drobno posiekanych orzechów (dowolne)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka przyprawy do piernika
  • rozpuszczona tabliczka białej czekolady
Wykonanie:
Utrzeć marchewki i odsączyć od nich sok. Do odsączonych marchewek dodać pozostałe składniki w dowolnej kolejności i dobrze wszystko wymieszać (ja wymieszałam mikserem). Wylać do formy i włożyć do nagrzanego już piekarnika (180-200 stopni). Piec około 40 min. Po upieczeniu, gdy ciasto ostygnie, polewamy je rozpuszczoną białą czekoladą. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz