Przepis ten znalazłam w książce z włoskimi przepisami .Dodatek czarnego pieprzu do musu z białej czekolady wydawał mi się trochę dziwny .Efekt końcowy jednak mocno mnie zaskoczył; deser ten jest prosty , smaczny a dodatek pieprzu daje specyficzny smak.
SKŁADNIKI:
- 300g białej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
- 14 listków świeżej mięty ( kilka zostaw do dekoracji)resztę pokrój w cienkie paseczki
WYKONANIE:
Czekoladę wrzucamy do miski i stawiamy nad garnkiem z gorącą wodą .
Gdy czekolada się rozpuści, miskę zdejmujemy z garnka i stawiamy w chłodnym miejscu by odrobinę przestygła .
Śmietanę ubijamy na sztywną masę Dwie łyżki bitej śmietany dodajemy do roztopionej czekolady i delikatnie mieszamy , a następnie dodajemy całą czekolady do śmietany . Dosypujemy pieprz , miętę i delikatnie mieszamy .
Masę rozkładamy do szklanych pojemników i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Mus robiłam ,ale bez Twoich świetnych dodatków ,pieprz ,mięta ,super.
OdpowiedzUsuń