piątek, 17 października 2014

Krem z białej czekolady i świeżą miętą


Przepis ten znalazłam w książce z włoskimi przepisami .Dodatek czarnego pieprzu do musu z białej czekolady wydawał mi się trochę dziwny .Efekt końcowy jednak mocno mnie zaskoczył; deser ten jest prosty , smaczny a dodatek pieprzu daje specyficzny smak.


SKŁADNIKI:
  • 300g białej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
  • 14 listków świeżej mięty ( kilka zostaw do dekoracji)resztę pokrój w cienkie paseczki 

                        WYKONANIE:


Czekoladę wrzucamy do miski i stawiamy nad garnkiem z gorącą wodą . 
Gdy czekolada się rozpuści, miskę zdejmujemy z garnka i stawiamy w chłodnym miejscu by odrobinę przestygła . 
Śmietanę ubijamy na sztywną masę Dwie łyżki bitej śmietany dodajemy do roztopionej czekolady i delikatnie mieszamy , a następnie dodajemy całą  czekolady do śmietany . Dosypujemy pieprz , miętę i delikatnie mieszamy . 
Masę rozkładamy do szklanych pojemników i wstawiamy do lodówki na 20 minut.  





1 komentarz:

  1. Mus robiłam ,ale bez Twoich świetnych dodatków ,pieprz ,mięta ,super.

    OdpowiedzUsuń