środa, 29 października 2014

Aromatyczna szarlotka



Składniki:

  • 450g mąki
  • 300g masła 
  • 150g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1,5 kg kwaśnych białek
  • 150g-200g cukru
  • 80g rodzynek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • masło i mąka do formy
  • cukier puder do posypania
  • po pół łyżeczki kardamonu, imbiru i zmielonych goźdźików
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać masło, żółtko i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, uformować kule, owinąć folią i wstawić do lodówki. Prostokątną blachę posmarować masłem i posypać mąką. Po 30 minutach wyjąć pierwszą część ciasta, rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Ciasto nakłuć widelcem i piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i przesmażyć z cukrem. Do jabłek dodać przyprawy, rodzynki i wymieszać. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć na nim masę jabłkową. Na masę zetrzeć drugą część ciasta na tarce z dużymi otworami i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.



1 komentarz: