Składniki:
- 450g mąki
- 300g masła
- 150g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1,5 kg kwaśnych białek
- 150g-200g cukru
- 80g rodzynek
- 1 łyżka bułki tartej
- masło i mąka do formy
- cukier puder do posypania
- po pół łyżeczki kardamonu, imbiru i zmielonych goźdźików
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać masło, żółtko i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, uformować kule, owinąć folią i wstawić do lodówki. Prostokątną blachę posmarować masłem i posypać mąką. Po 30 minutach wyjąć pierwszą część ciasta, rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Ciasto nakłuć widelcem i piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i przesmażyć z cukrem. Do jabłek dodać przyprawy, rodzynki i wymieszać. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć na nim masę jabłkową. Na masę zetrzeć drugą część ciasta na tarce z dużymi otworami i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Mmm, bajeczna :)
OdpowiedzUsuń