Bardzo lubię ciasta wilgotne i ten piernik właśnie taki jest . Poza tym jest bardzo szybki w przygotowywaniu i zawsze wychodzi . Polecam go na chłodne wieczory z kubkiem gorącej dobrej herbaty.
Składniki:
Miód, jajka, cukier i korzenie miksujemy. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy, sypiąc przez sito, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz utartą na tarce czekoladę. Ciasto wyrabiamy robotem. Gdy stanie się gładkie i lśniące, dodajemy migdały,przekładamy na obficie wysmarowaną tłuszczem dużą blaszkę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę lub nieco dłużej w temperaturze 160 stopni. Pozostawiamy w formie do wychłodzenia. Wyjęte na deskę ciasto smarujemy rozgrzanym morelowym dżemem, a gdy lekko zaschnie. posypujemy obficie cukrem pudrem.
Uwagi:
Do ciasta nie dodajemy masła ani margaryny.
Składniki:
- tabliczka (100g) twardej, gorzkiej czekolady
- szklanka płynnego miodu
- 2 duże (lub 3 małe) jajka
- pół szklanki cukru
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 100g migdałów (sparzonych, obranych z łupinek i posiekanych)
- kopiasta łyżeczka utłuczonych korzeni (goździki, cynamon, kardamon)
- tłuszcz do wysmarowania formy
- duża filiżanka dżemu morelowego
- cukier puder po posypania
Miód, jajka, cukier i korzenie miksujemy. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy, sypiąc przez sito, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz utartą na tarce czekoladę. Ciasto wyrabiamy robotem. Gdy stanie się gładkie i lśniące, dodajemy migdały,przekładamy na obficie wysmarowaną tłuszczem dużą blaszkę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę lub nieco dłużej w temperaturze 160 stopni. Pozostawiamy w formie do wychłodzenia. Wyjęte na deskę ciasto smarujemy rozgrzanym morelowym dżemem, a gdy lekko zaschnie. posypujemy obficie cukrem pudrem.
Uwagi:
Do ciasta nie dodajemy masła ani margaryny.
Już mi zapachniało świętami u Ciebie! Wpadam! :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam !
OdpowiedzUsuń