Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag masła (1 kostka)
- 4 jajka
- 10 dag bezpestkowych rodzynek
- alkohol (brandy, koniak) do namoczenia rodzynek)
- tłuszcz do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania ciasta
Rodzynki zalewamy alkoholem. Cukier puder z tłuszczem ucieramy na jednolity puch i, cały czas ucierając, dodajemy, po jednym, całe jajka. Na dobrze połączone składniki sypiemy, siejąc przez sito, mąkę i przez 2 minuty całość ucieramy. Ciasto wylewamy na przygotowaną średniej wielkości blaszkę, wierzch posypujemy odsączonymi z alkoholu rodzynkami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut lub nieco dłużej. Wyjmujemy, gdy wierzch się zrumieni, a boki odstają od formy. Letnie ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Uwagi:
Do ciasta nie dosypujemy proszku do pieczenia!
UWIELBIAM TAKIE PROSTE CIASTA ;ZAPRASZAM NA KOKOSOWY JABŁECZNIK:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html
Dziękuję ; Skorzystam z zaproszenia ;
OdpowiedzUsuńSUPER PRZEPIS . CIASTO WYSZŁO MI PYSZNE .
OdpowiedzUsuń