O tej porze roku ciasta z jabłkami są niezwykle popularne , ja proponuje ciasto z jabłkami trochę inaczej bo z kisielem który dodałam do piany z białek . Dzieki temu dodatkowi ciasto ma niepowtarzalny smak .
Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 kostka masła ok.200 g
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek, 4 łyżki cukru kryształu, 1/2 łyżeczki cynamonu ; to na masę jabłkową
- na pianę ; 5 białek, 1 szklanka cukru kryształu, 1 czerwony kisiel
Wykonanie:
Z masła, mąki , żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części , wyrobione kule wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny .
Jabłka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy cukier , cynamon i mieszamy delikatnie .
Z białek ubijamy pianę dodajemy cukier i suchy kisiel .
Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wykładamy jedną część ciasta , na ciasto wykładamy masę jabłkową, na jabłka wykładamy ubitą pianę , na wierzchu zcieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta . Pieczemy ok.45 minut w temp. 180 st .
Z masła, mąki , żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części , wyrobione kule wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny .
Jabłka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy cukier , cynamon i mieszamy delikatnie .
Z białek ubijamy pianę dodajemy cukier i suchy kisiel .
Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wykładamy jedną część ciasta , na ciasto wykładamy masę jabłkową, na jabłka wykładamy ubitą pianę , na wierzchu zcieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta . Pieczemy ok.45 minut w temp. 180 st .
Robiłam niedawno podobny - pychota :)
OdpowiedzUsuńWiem , widziałam ; bardzo fajny przepis . Ciepło pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń