Jeśli potrzebujecie przepis na smaczną i wilgotną rybę , niewymagającą zbyt długiego przygotowywania to proponuję rybę w pysznym cieście drożdżowym .Jeżeli nie macie ochoty na dorsza to rzecz jasna może być inna ryba . Ryba ta idealnie smakuje z ziemniaczkami z wody i sałatką colesław.
Składniki:
- filety z dorsza
- 130 g mąki
- 20 g pokruszonych drożdży
- 130ml gazowanej wody mineralnej
- sól , pieprz
- szczypta czosnku w proszku
- olej rzepakowy do smażenia
Mąkę rozcieramy z drożdżami , dodajemy wodę i mieszamy trzepaczką . Gdy ciasto się spieni, dodajemy łyżeczkę soli , pieprz, czosnek i mieszamy do konsystencji gęstej śmietany.
Filety rybne zanurzamy w cieście , smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz