czwartek, 16 października 2014

Dorsz w cieście




Jeśli potrzebujecie przepis na smaczną i wilgotną rybę , niewymagającą zbyt długiego przygotowywania to proponuję rybę w pysznym cieście drożdżowym .Jeżeli nie macie ochoty na dorsza to rzecz jasna może być inna ryba . Ryba ta idealnie smakuje z ziemniaczkami z wody i sałatką colesław.


Składniki:
  • filety z dorsza
  • 130 g mąki
  • 20 g pokruszonych drożdży 
  • 130ml gazowanej wody mineralnej
  • sól , pieprz
  • szczypta czosnku w proszku
  • olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:

Mąkę rozcieramy z drożdżami , dodajemy wodę i mieszamy trzepaczką . Gdy ciasto się spieni, dodajemy łyżeczkę soli , pieprz, czosnek i mieszamy do konsystencji gęstej śmietany.
Filety rybne zanurzamy w cieście , smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron . 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz