Chciałabym się dzisiaj podzielić przepisem na pieczeń rzymską. Dodatek zmielonych ziemniaków do pieczeni , powoduje że pieczeń można zjeść z samą surówką lub sałatą. Ja jednak upiekłam pieczeń z ziemniakami bo moje dzieci je uwielbiają a duet ten w połączeniu z pyszną surówką smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanych ziemniaków
- 80 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki rosołu (może być z koncentratu)
- 2 łyżki musztardy
- 2 jajka
- 2 duże cebule
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- przyprawy
- tłuszcz do wysmarowania brytfanny
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
Podsmażone na tłuszczu części cebuli, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, musztardę, pozostałe przyprawy(z przewagą majeranku), posiekaną natkę pietruszki. Całość wyrabiamy i formujemy zgrabny, podłużny klops. Na posmarowaną tłuszczem brytfannę kładziemy uformowany klops na wierzch kładziemy 2 gałązki rozmarynu i wstawiamy na 40 minut do gorącego, nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy mięso lekko się zrumieni, polewamy rosołem i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Zrumienioną pieczeń wyjmujemy na wygrzany półmisek, trzymany w cieple.
Oj pyszny obiad, i wygląda zachwycająco :D
OdpowiedzUsuń