Bardzo delikatna w smaku, idealna na letnie obiady.
Czas przygotowania: ok.25 minut
Składniki (4 porcje):
- 5 pomidorów średniej wielkości
- 2 łyżki oliwy
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 grubo posiekana cebula średniej wielkości
- 300ml bulionu
- 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku lub oregano lub bazylii (ja dałam oregano)
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
- pieprz
- 200ml jogurtu greckiego
Do miski grubo zetrzeć pomidory, wcześniej usuwając skórkę. W garnku podgrzać oliwę,dodać czosnek, cebulę i dusić ok. 5 minut. Następnie dodajemy pomidory, dusimy razem z cebulą i czosnkiem kolejne 5 minut. Do pomidorów wlewamy bulion, wsypujemy wedle uznania oregano,tymianek lub bazylię oraz sól, pieprz i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok.12 minut. Zupę lekko przestudzić i zmiksować blenderem i dodać jogurt.
Danie możemy podawać na ciepło, wtedy lekko zupę podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, ponieważ może się zwarzyć.
Uwagi:
Jeśli zupę podajemy na zimno, należy ją ostudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz