środa, 30 lipca 2014

Barszcz z letnich buraków


Czas wykonania: 40 minut

Składniki:

  • 1,5l wywaru z drobiu (może być część rosołowa)
  • 4 buraki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • nieduży kawałek pora ok. 5cm
  • 100ml śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki
  • 4 ziemniaki
  • natka pietruszki, koperek, szczypiorek
  • świeży majeranek (opcjonalnie)
  • świeży lubczyk (po jednej gałązce)
  • sok z 1 cytryny
  • sól, cukier, pieprz ziołowy
  • liść laurowy i 3 ziela angielskie
Wykonanie:

Ugotować wywar z drobiu, dodając marchewkę, pietruszkę, por, ziele angielskie i listek laurowy. Buraczki pokroić w kostkę i dorzucić do wywaru razem z lubczykiem i majerankiem. Gotować aż warzywa będą miękkie. W drugim garnku ugotować 4 ziemniaki. Bardzo drobno posiekać szczypiorek, koperek, pietruszkę. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do gotującej się zupy razem z sokiem z jednej cytryny(wlewać po trochu,aby nie była za kwaśna), gotować jeszcze przez ok. 1 minuty i na końcu dodać posiekaną zieleninę. Doprawić solą, pieprzem, dodać do smaku cukier oraz pieprz ziołowy. Na końcu dodać wcześniej ugotowane i posolone ziemniaki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz