sobota, 26 lipca 2014

Zupa krem z kukurydzy



Czas wykonania: 20 minut

Składniki:

  • 3 duże kolby kukurydzy
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 pietruszki (korzeń)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu
  • sól (do smaku)
  • świeżo zmielony pieprz
  • curry
  • kurkuma
Wykonanie:

Nożem kuchenny ziarna kukurydzy oddzielić od kolby, marchewkę oraz pietruszkę (korzeń) obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do garnka na rozgrzane masło i ok.3 minut poddusić. Następnie dolać bulion i zagotować na ok.10 minut aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu warzywa zmiksować blenderem, na końcu dodać pietruszkę i przyprawy.

Uwagi:

Natkę pietruszki też można zmiksować z resztą składników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz