poniedziałek, 4 stycznia 2016

Kruche ciasto z orzechami



Pyszne.Szczerze POLECAM!

Składniki na ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 10 łyżek mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Wykonanie:

Mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao. Jedną część ciasta białego i ciasto ciemne zamrażamy. 

Następnie wykonujemy masę orzechową . Na masę potrzebujemy:
  •  4 białka 
  • 1 szklankę cukru kryształu
  • 1 szklankę pokrojonych orzechów 
Białka ubijamy z cukrem , dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy.

Przygotowanie do pieczenia:

Jedną część ciasta białego rozwałkowujemy i wykładamy na formę, ciasto to smarujemy powidłem śliwkowym ( 1 mały słoik) , na powidło wysypujemy starte wcześniej zamrożone ciemne ciasto, na ciemne nakładamy masę orzechową, na masę zcieramy na tarce(duże oczka) białe ciasto.Pieczemy ciasto w 200st. w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.

Smacznego!