sobota, 12 grudnia 2015

Piernik na miodzie




Składniki:
  • 3 jajka
  • szklanka cukru najlepiej brązowego
  • szklanka kawy zbożowej z dwóch łyżeczek
  • szklanka miodu
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • opakowanie przyprawy korzennej do pierników
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę i wciąż ucierając dodajemy rozpuszczony miód, gorącą kawę i olej. Wsypujemy przesianą mąkę, przyprawę korzenną. Ubijamy białka na pianę, dodajemy wraz z sodą do masy piernikowej delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej formy tłuszczem i posypanej bułką tartą, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C ok. 30 minut . Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.



niedziela, 6 grudnia 2015

Szarlotka puszek





Szarlotkę tę szczególnie polecam  osobom które dbają o figurę, bo nie ma w niej tłuszczu. Jest bardzo lekka i puszysta dzięki dużej ilości jajek.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20 dag mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:

Formę o wymiarach 30x25 cm smarujemy tłuszczem   i posypujemy bułką tartą.Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i jeszcze kroimy na mniejsze kawałki.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem pudrem na kogel-mogel, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy . Do przygotowanej formy wlewamy 3/4 masy, układamy plastry jabłek uprzednio obtoczone w mące, resztę masy mieszamy z wiórkami kokosowymi i wylewamy na jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok.40 minut . Gdy ciasto nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!