środa, 23 listopada 2016

Snikers siostry Anastazji

Zachęcam do wypróbowania tego ciasta, jest pyszne, najlepsze po 3 dniach.






















Składniki na ciasto kruche:
  • 30 dkg maki
  • 20 dkg masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie ciasta kruchego:
  • mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia
  • masło rozdrobnione dodajemy do mąki
  • dokładnie  mieszamy sładniki
  • żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepujemy ze śmietaną
  • dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto
  • ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki w nagrzanym piekarniku do 200 st.C, przez 20-25 minut
Składniki na ciasto kokosowe;
  • 20 dag kokosu
  • 1 szklanka cukru
  •  5 białek
 wykonanie ciasta kruchego:
  • białka ubijamy z cukrem
  • dodajemy kokos, lekko wymieszamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.160-180 st.C przez 25-30 minut
składniki na ciasto orzechowe:
  • 15   dag orzechów
  • 5 białek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru kryształu
wykonanie ciasta orzechowego:
  • połowę orzechów pokroić, a drugą połowę zmielić
  • białka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników, lekko wymieszać i piec w temp. 160-180st. C w nagrzanym piekarniku przez 25 minut
Wykonanie kremu:

składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 kostki masła
wykonanie:
  • w 1/2 szklanki zimnego mleka rozrabiamy budyń z mąką pszenną i żółtkami
  • resztę mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru waniliowego i kryształu
  • wlewamy przygotowany budyń i zagotowujemy
  • masło ucieramy i powoli dodajemy do masła ostudzony krem ,ciągle ucierając      
PRZEŁOŻENIE PLACKA:

Na placek kruchy nakładamy krem na krem ciasto kokosowe następnie krem, na krem ciasto orzechowe  nakładamy na ciasto krem , na górze układamy ciasto kruche.
Ciasto polewamy polewą kakaową. Przepis na polewę: 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 3 łyżki wody, 3 łyżki kakao. Składniki wkładamy do jednego naczynia, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

SMACZNEGO!








1 komentarz:

  1. Zawsze miałam problem ze zrobieniem tego ciasta i teraz już wiem dlaczego... miałam zły przepis. Po modyfikacjach Twój faktycznie wygląda lepiej. Mam nadzieję, że uda mi się w końcu zrobić dobrego Snikersa.

    OdpowiedzUsuń