piątek, 24 lutego 2017

Raffaello na herbatnikach


Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki słodkiego mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 25 dag masła
  • 25 dag kokosu
  • ok.3 paczek herbatników maślanych 
  • 1 szklanka adwokatu
Wykonanie:


W 1/2 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozprowadzoną mąkę z żółtkami i gotujemy z tego budyń.
Masło ucieramy, dodajemy po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Następnie dodajemy .
 kokos i adwokat i delikatnie mieszamy łyżką.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia ciasta, na nim rozkładamy 1 paczkę herbatników (10 dag ), nakładamy masę , a na masę herbatniki - powinny wyjść 3 warstwy. Na wierzch wykładamy krem i posypujemy kokosem . Ciasto wkładamy do lodówki i  przykrywamy folią.

Smacznego

5 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedyne wydanie, w którym lubię kokos. Boskie ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić coś podobnego.

    OdpowiedzUsuń