poniedziałek, 17 listopada 2014

Pstrąg z masłem pietruszkowym

Dzisiaj proponuję pstrąga pieczonego z masłem pietruszkowym.Rybę najpierw opiekłam na silnym ogniu( zapobiega to wyciekaniu cennego soku, a co zatym idzie wysuszeniu), a następnie dopiekłam w niższej temperaturze.Dobrym rozwiązaniem jest pieczenie w folii aluminiowej, ryba tak przygotowana nie ma wprawdzie chrupiącej skórki, ale jest lekkostrawna i niskokaloryczna.

Składniki:
  • 2 pstrągi
  • 2 duże gałązki natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
masło pietruszkowe:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz 
 Wykonanie:

Umytego i dokładnie wysuszonego pstrąga nacieramy solą i pieprzem . Do środka wkładamy natkę pietruszki.Składniki masła pietruszkowego ucieramy na jednolitą masę. Rybę układamy na folii aluminiowej wysmarowanej masłem pietruszkowym.Wierzch obkładamy 
plasterkami cytryny.
Zawiniętego w folię pstrąga wkładamy do nagrzanego piekarnika (220st.)i pieczemy 20-25 minut.Pstrąga polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem i podajemy z białym pieczywem i koniecznie z  surówką.

1 komentarz:

  1. W prostocie sił! Uwielbiam tak przyrządzonego pstrąga :)

    OdpowiedzUsuń