niedziela, 2 listopada 2014

Naleśniki zapiekane z pieczarkami i serem

Sycące i pożywne naleśniki to mój przepis na dzisiejszy obiad. Dodatek czosnku do szpinaku powoduje że naleśniki są ostre i wyraziste w smaku.


Składniki:
Ciasto:
  • 2 jaja
  • 30 g roztopionego masła
  • 100 g mąki
  • 200 ml mleka
  • sól
  • pieprz

Nadzienie:
  • 250 g szpinaku
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 300 g pieczarek
  • 50 g startego sera żółtego
  • 2 małe ząbki czosnku

Sos:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Ciasto: 
Wszystkie składniki mieszamy, naleśniki smażmy na rozgrzanej patelni ok. 1 minuty z każdej strony. 
Farsz:
 W rondlu rozgrzewamy masło, następnie wrzucamy szpinak i smażymy około 3 minut, przekładamy go na sitko i odciskamy wodę. Następnie rozgrzewamy w rondlu kolejną porcję masła i smażymy na niej pokrojone w plasterki pieczarki, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy.
Sos:
Śmietankę mieszamy z serem, doprawiamy do smaku.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz około 2-3 łyżek, a następnie go zwijamy. Zwinięte naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy około 5 minut w piekarniku z włączona funkcją grill.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz