poniedziałek, 17 listopada 2014

Pstrąg z masłem pietruszkowym

Dzisiaj proponuję pstrąga pieczonego z masłem pietruszkowym.Rybę najpierw opiekłam na silnym ogniu( zapobiega to wyciekaniu cennego soku, a co zatym idzie wysuszeniu), a następnie dopiekłam w niższej temperaturze.Dobrym rozwiązaniem jest pieczenie w folii aluminiowej, ryba tak przygotowana nie ma wprawdzie chrupiącej skórki, ale jest lekkostrawna i niskokaloryczna.

Składniki:
  • 2 pstrągi
  • 2 duże gałązki natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
masło pietruszkowe:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz 
 Wykonanie:

Umytego i dokładnie wysuszonego pstrąga nacieramy solą i pieprzem . Do środka wkładamy natkę pietruszki.Składniki masła pietruszkowego ucieramy na jednolitą masę. Rybę układamy na folii aluminiowej wysmarowanej masłem pietruszkowym.Wierzch obkładamy 
plasterkami cytryny.
Zawiniętego w folię pstrąga wkładamy do nagrzanego piekarnika (220st.)i pieczemy 20-25 minut.Pstrąga polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem i podajemy z białym pieczywem i koniecznie z  surówką.

wtorek, 11 listopada 2014

Zupa krem z porów

Składniki;
  • białe części 4 dorodnych porów
  • cebula
  • 2 kromki czerstwego białego pieczywa
  • 2 l bulionu
  • szklanka śmietanki kremówki
  • sól.pieprz
  • filiżanka startego parmezanu
Wykonanie;

Przekrojone  wzdłuż , dokładnie umyte białe części pora kroimy w półplasterki, cebulę siekamy i razem dusimy na maśle , często mieszając i nie dopuszczając do zrumienienia. W połowie duszenia
dodajemy pokruszone pieczywo i przez 3 minuty zasmażamy razem , przekładamy do ciepłego rosołu i gotujemy ok. 20 minut . Następnie zupę miksujemy , doprawiamy do smaku . Dodajemy śmietankę i posypujemy serem .  

niedziela, 2 listopada 2014

Naleśniki zapiekane z pieczarkami i serem

Sycące i pożywne naleśniki to mój przepis na dzisiejszy obiad. Dodatek czosnku do szpinaku powoduje że naleśniki są ostre i wyraziste w smaku.


Składniki:
Ciasto:
  • 2 jaja
  • 30 g roztopionego masła
  • 100 g mąki
  • 200 ml mleka
  • sól
  • pieprz

Nadzienie:
  • 250 g szpinaku
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 300 g pieczarek
  • 50 g startego sera żółtego
  • 2 małe ząbki czosnku

Sos:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Ciasto: 
Wszystkie składniki mieszamy, naleśniki smażmy na rozgrzanej patelni ok. 1 minuty z każdej strony. 
Farsz:
 W rondlu rozgrzewamy masło, następnie wrzucamy szpinak i smażymy około 3 minut, przekładamy go na sitko i odciskamy wodę. Następnie rozgrzewamy w rondlu kolejną porcję masła i smażymy na niej pokrojone w plasterki pieczarki, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy.
Sos:
Śmietankę mieszamy z serem, doprawiamy do smaku.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz około 2-3 łyżek, a następnie go zwijamy. Zwinięte naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy około 5 minut w piekarniku z włączona funkcją grill.