sobota, 12 grudnia 2015

Piernik na miodzie




Składniki:
  • 3 jajka
  • szklanka cukru najlepiej brązowego
  • szklanka kawy zbożowej z dwóch łyżeczek
  • szklanka miodu
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • opakowanie przyprawy korzennej do pierników
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę i wciąż ucierając dodajemy rozpuszczony miód, gorącą kawę i olej. Wsypujemy przesianą mąkę, przyprawę korzenną. Ubijamy białka na pianę, dodajemy wraz z sodą do masy piernikowej delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej formy tłuszczem i posypanej bułką tartą, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C ok. 30 minut . Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.



5 komentarzy:

  1. z miodem rzepakowym byłby genialny! :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten przepis ! Jak duża ma być blaszka ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń