środa, 18 stycznia 2017

Brownie pomarańczowe z orzechami





Brownie jest mocno czekoladowe, wilgotne, ciężkie i obłędnie pachnące.
   

Składniki :
  • 250 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady z pomarańczą 
  • 220 g cukru
  • 60 g  mąki
  •  100 ml wody
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 garście posiekanych ulubionych orzechów ( ja użyłam włoskich, migdałów, laskowych)
  • szczypta soli
  • łyżka startej wyparzonej skórki pomarańczowej 
Wykonanie:
  
Wodę z cukrem, cukrem waniliowym zagotowujemy w garnku. Garnek odstawiamy z ognia dodajemy połamaną czekoladę, masło i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Jajka i sól miksujemy krótko, dodajemy mąkę i znowu krótko miksujemy aż powstanie ciasto ja na naleśniki. Do masy jajecznej wlewamy stopniowo wystudzoną masę czekoladową i mieszamy, wsypujemy orzechy, skórkę pomarańczową, wszystko dokładnie ze sobą łączymy.
Całość wylewamy do wysmarowanej masłem formy ok.24x34 cm. Pieczemy ok 25-30minut w temp. 170 st.C.





 

 

6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda i na pewno jest bardzo aromatyczne dzięki pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. "Brownie jest mocno czekoladowe, wilgotne, ciężkie i obłędnie pachnące." - to zdanie mnie rozwaliło. Muszę się zmobilizować i zrobić taką pychotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z moich ulubionych ciast.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dużo mam ciast ulubionych, ale takie brownie jest jedno z lepszych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis na brownie. Nie robiłam jeszcze w ten sposob.

    OdpowiedzUsuń