niedziela, 6 grudnia 2015

Szarlotka puszek





Szarlotkę tę szczególnie polecam  osobom które dbają o figurę, bo nie ma w niej tłuszczu. Jest bardzo lekka i puszysta dzięki dużej ilości jajek.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20 dag mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:

Formę o wymiarach 30x25 cm smarujemy tłuszczem   i posypujemy bułką tartą.Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i jeszcze kroimy na mniejsze kawałki.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem pudrem na kogel-mogel, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy . Do przygotowanej formy wlewamy 3/4 masy, układamy plastry jabłek uprzednio obtoczone w mące, resztę masy mieszamy z wiórkami kokosowymi i wylewamy na jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok.40 minut . Gdy ciasto nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! 




 
 

3 komentarze:

  1. Bożenka: Sorry ale nie napisałaś ile tych jabłek , 1kg 5 sztuk?? Ale przepis mam skopiowany bo fajny i właśnie zobaczyłam, że nie ma podanej ilości jabłek.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka z dużą ilością jabłek, jestem na tak :D

    OdpowiedzUsuń