sobota, 28 listopada 2015

Torcik Sachera




Niewiele jest tak lubianych przysmaków jak czekolada. Bez względu na to czy czekolada jest słodka, gorzka, mleczna, z orzechami czy biała, rezygnujemy z niej z trudnością, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale w dodatku poprawia humor i samopoczucie. Proponuję dzisiaj bardzo czekoladowy torcik Sachera.

Składniki;
  • TORT
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 150g  masła
  • 150g cukru
  • 5 jajek
  • 150 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Nadzienie:
  • 200g dżemu morelowego
Polewa:
 
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła
Przygotowanie:



Tort : czekoladę łamiemy, wkładamy do małego garnka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej  ( można do czekolady dodać trochę mleka) . Wyjęte wcześniej z lodówki masło kroimy w kostkę i ucieramy z połową cukru na puszysty krem wbijając pojedynczo żółtka, a następnie wlewając roztopiona czekoladę. Ubijamy sztywną pianę z białek dodajemy resztę cukru  mieszamy i dodajemy do czekoladowego kremu. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i starannie  wymieszamy , by nie było grudek. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm. smarujemy masłem i posypujemy mąką , nagrzewamy piekarnik do temp. 180st.C i w takiej temperaturze pieczemy ciasto przez około 35 minut do 40 minut.Wyjąć ciasto z piekarnika , zostawić do wystygnięcia i wyjąć z formy.
Nadzienie: do dżemu morelowego dodajemy  2-3 łyżki wody i podgrzewamy . Tort przekroić na dwie warstwy , smarujemy dżemem morelowym i nakładamy warstwy na siebie.
Polewa: rozpuszczamy czekoladę z masłem w garnku i intensywnie mieszamy aby się nie przypaliła. Lekko wystudzoną polewę  wylewamy na tort i równo rozsmarowujemy.Zostawiamy aż polewa stwardnieje.


Smacznego!










 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz