poniedziałek, 9 listopada 2015

Babka ucierana

Składniki: 
  • 2dag mąki  przennej
  • 25 dag cukru kryształu
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 6 jajek
  • sok z jednej cytryny 
  • 1 mały proszek do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao
Wykonanie:

    Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodając pojedynczo żółtka następnie sok z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą z sześciu białek piankę i lekko mieszamy . 3/4 ciasta wylewamy  do foremki, do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i lekko mieszamy. Wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy 50 minut w temp. 170-180 st. C . Po upieczeniu polałam lukrem i posypałam prażonymi płatkami migdałów. 
Podaję przepis na lukier: 3 łyżki cukru pudru, łyżka wrzątku, łyżka soku z pomarańczy lub cytryny.


Smacznego! 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz