sobota, 14 listopada 2015

Szarlotka z bezą kokosową

O tej porze roku, jabłka w moim domu są owocami wszechobecnymi.Zjadamy je jako dżemy, marmolady w ciastach i oczywiście na świeżo.
Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą kokosową na kruchym cieście. Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam.

Składniki na ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła 
  • 3 żółtka
  • 4-5 łyżek cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka bułki tartej
  • tłuszcz i bułka tarta do tortownicy  

Masa jabłkowa:
  • ok. 1 kg jabłek
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu 
Beza kokosowa:
  • 3 białka
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag wiórków kokosowych
Wykonanie:

 Tortownicę 0 średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i posypujemy bułką tartą .
Składniki ciasta ( oprócz tartej bułki ) szybko wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki .
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy w szerokim rondlu z cukrem , cukrem waniliowym na końcu dodajemy cynamon,  po odparowaniu jabłka ostudzamy . 
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, wykładamy nim dno i boki tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez około 25 minut . Gdy ciasto nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika i posypujemy łyżką tartej bułki .
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder , następnie delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi . Na upieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, a na niej bezę kokosową .
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 150 st. C.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy.

Smacznego!
 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz