niedziela, 22 listopada 2015

Krupnik

Krupnik to zupa tradycyjnie polska, bardzo rozgrzewająca idealna na jesienno-zimowe obiadki.  Wystarczy miska z wkładką mięsną, plus pieczywo najlepiej chleb żytni, aby się najeść tą zupą do syta .
Polecam.




Składniki:
  •  3 skrzydełka z kurczaka
  • 2 średnie marchewki pokrojone w małą kostkę
  •  1 korzeń pietruszki pokrojony w małą kostkę
  • ćwiartka selera ( korzeń) pokrojona w małą kostkę
  • kawałek pora (ok. 7 cm białej części pora)
  • 2 suszone grzyby
  • 3 ziemniaki pokrojone w większą kostkę  
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej średniej
  •  4 ziarna ziela angielskiego
  • duży liść laurowy
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy dla koloru i dla zdrowia
  • 4 brukselki
Wykonanie:

Skrzydełka myjemy, zalewamy 1 i 1/2 litra zimną wodą, dodajemy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy kaszę i gotujemy 20 minut. Dodajemy wszystkie warzywa do garnka i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Dodajemy sól, pieprz i kurkumę . Gorącą zupę rozlewamy na talerz i posypujemy zieleniną.

Smacznego!  



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz