czwartek, 4 września 2014

Aronia z gruszkami i jabłkami do mięsa



Aronię, którą dostałam w prezencie w dużej ilości, staram się przetworzyć na różne sposoby. Tym razem wymyśliłam sobie, że będzie ona doskonałą alternatywą dla np. żurawiny i wykorzystam ją jako dodatek do mięsa czy serów (świetnie smakuje z serem pleśniowym).Można też ją połączyć ze świeżutkim pieczywem do porannej kawy. Dodatek jabłek i gruszek złagodził nieco smak cierpkiej aronii.

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg gruszek
  • 0.7 kg cukru 
  • 1 szklanka wody

Wykonanie:

Owoce aronii zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 godz. W garnku przygotowujemy syrop z wody i cukru. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy pokrojone w ósemki gruszki a po 5 minutach smażenia jabłka pokrojone w kostkę (przez cały ten czas owoce mieszamy aby nie przywarły do dna) . Następnie dodajemy odsączone owoce aronii , doprowadzamy do wrzenia i smażymy przez 3 minuty. Odstawiamy na 24 godziny. Aronia jest gotowa gdy jabłka i gruszki zupełnie się rozgotowują i utworzą ciemnoczerwoną galaretę.Gorące owoce nakładamy do wygrzanych, idealnie czystych słoików , zakrywamy krążkiem celofanu zmoczonym w spirytusie , szczelnie zamykamy gumką. Aronia nie wymaga pasteryzacji. 







3 komentarze:

  1. Ale cudeńka! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, myślę, że zagości w mojej spiżarce.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam aronię ale w takiej postaci nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń