wtorek, 9 września 2014

Wafelki z nadzieniem kakaowo-bakaliowym




Za każdym razem jak wykonuje te wafelki, przywołuje to miłe wspomnienia z dzieciństwa. W moim domu niezmiennie cieszą się ogromnym powodzeniem i grono ich wielbicieli przybywa.

Składniki:
  • 3 duże kwadratowe wafle
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki zwykłego mleka w proszku
  • ulubione bakalie ( u mnie 200 g mieszanki studenckiej)
  • 8 sztuk zwykłych herbatników
Wykonanie:

Herbatniki i wafelek kroimy  na malutkie kawałki . Mleko, masło, cukier, kakao, cukier waniliowy  połączymy w garnku i zagotowujemy tak aby powstała jednolita masa a wszystkie składniki się połączyły.Dodajemy do lekko przestudzonej masy; mleko w proszku, bakalie, poruszone herbatniki i wafel.Na wafel wykładamy  masę i przykrywamy drugim waflem,  całość obciążamy czymś ciężkim aby się ładnie masa przykleiła do wafla .


3 komentarze:

  1. pychotka! na pewno wypróbuje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja oblednie! Lece wyprobowac! Dziekuje za przepis! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń