sobota, 6 września 2014

Kruche ciasto przekładane malinami




...takie delikatne i kruche,po prostu pyszne,wystarczy jeden mały kawałek aby poczuć kruchość i słodycz tego ciasta.


Składniki:
  • duża szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  •  surowe żółtko
Przełożenie:
  • szklanka cukru
  • szklanka wody
  • 75 dag malin
  • tłuszcz do wysmarowania formy 
  • tarta bułka do obsypania
  • filiżanka posiekanych migdałów
Wykonanie:

Mąkę, tłuszcz i cukier puder siekamy . Gdy składniki się połączą,dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy robotem, formujemy kulkę, owijamy w folię, wkładamy na 2 godz. do zamrażalnika. Wychłodzone dzielimy na 2 części , każdą rozwałkujemy na krążki wielkości małej tortownicy ( śr.25 cm.) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 15-20 minut w temp. 220st. 
Z wody i cukru gotujemy syrop, gdy cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy owoce i smażymy na małym ogniu, często mieszamy aż masa zgęstnieje , dodajemy przygotowane migdały smażymy jeszcze przez minutę , odstawiamy do wychłodzenia.następnie masę wykładamy na upieczony krążek przykrywamy drugim i odstawiamy w chłodne miejsce . 



    1 komentarz:

    1. Ja robię podobne ciasto, tylko z musem jabłkowym :-) ten przepis na pewno wypróbuje ;-)

      OdpowiedzUsuń