wtorek, 16 września 2014

Czekoladowe ciasto z malinami




Po dzisiejszym wypadzie do naszego lokalnego rynku warzywno-owocowego wróciłam obładowana malinami(podobno z ekologicznej plantacji).Pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy, to ciasto mocno czekoladowe z malinami. Ciasto które udało mi się upiec jest po prostu obłędne (właśnie na takie miałam ochotę); wilgotne i rozpływa się w ustach .Jeżeli lubicie ciasta mocno czekoladowe, to to ciasto szczerze polecam. Ciasto polałam polewą czekoladową, co jeszcze bardziej wzmocniło smak czekoladowego ciasta.

Składniki:

15 dkg mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dkg cukru
10 dkg czekolady gorzkiej
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki kakao
1 jajko
1/ 2 szklanki wody
1 łyżeczka olejku waniliowego
 1 szklanka malin 


Wykonanie:

Masło z cukrem podgrzewamy, dodajemy kakao, wodę , kawę .Podgrzewamy na małym ogniu ciągle  mieszając do rozpuszczenia wszystkich składników . Następnie odstawiamy do  ostudzenia . Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy olejek waniliowy , jajko lekko zmiksować , następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy ok 60 sek. Masę przelewamy do tortownicy 24 cm. śr. Na masę wykładamy gęsto maliny.
Piec około 35-40 minut w temp. 170 st.

Wychłodzone ciasto polałam polewą czekoladową .

Polewa czekoladowa:
  • 1/2 masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
Składniki wkładamy do jednego naczynia , dokładnie mieszamy , całość zagotowujemy.Wylewamy jeszcze ciepłą na ciasto.


4 komentarze:

  1. Robię podobne ciasto . To ciasto jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe czy zamiast malin mogą być inne owoce?

    OdpowiedzUsuń