piątek, 12 września 2014

Ciasto jabłkowo-budyniowe

Składniki:

ciasto

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kg mąki
masa budyniowa

  • 1 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
do ciasta:

  • 4 duże jabłka
  • kasza manna
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę trzemy na tarce do jarzyn, na dużych oczkach i dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy składniki. Żółtka, cukier i cukier waniliowy roztrzepujemy w śmietanie. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Gotujemy budyń. Kroimy jabłka na osiem części i obtaczamy w kaszy mannie. Do formy wkładamy 1 część ciasta. Na cieście układamy jabłka i zalewamy gorącą masą budyniową. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 200-220 stopni przez 20-30 minut.




3 komentarze: