czwartek, 11 września 2014

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka

Trzeba przyznać że zapiekanka którą dzisiaj przygotowałam, to prawdziwa deska ratunku. Ponieważ w lodówce miałam tylko cebulę, czosnek , trochę sera żółtego, wszechobecne ziemniaki a z zamrażalnika wyciągnęłam mięso mielone. Udało mi się wyczarować w połączeniu z jarzynką z marchwi w śmietanie pełnowartościowy i smakowity posiłek.

dla 3-4 osób

Składniki:
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju jadalnego
  •  pęczek tymianku lub majeranku
  • 500g mielonej wieprzowiny
  • 1 kg ziemniaków 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • gałka muszkatołowa
  • 50g masła
  • 200 ml mleka
  • 150 g drobno startego sera gouda
Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości po ugotowaniu odcedzamy wodę i zaraz przeciskamy przez praskę dodajemy sól  , pieprz, startą gałkę muszkatołową, masło, mleko, starty ser gouda , wszystko dokładnie wymieszamy.Całość przekładamy do woreczka z dużym wycięciem gwiazdkowym.
Cebulę obieramy  kroimy w kostkę  i podsmażamy na oleju wraz z drobno posiekanym czosnkiem . Zioła ( same listki ) , mięso dodajemy do cebuli i krótko przesmażamy . Całość wykładamy na wysmarowaną tłuszczem płaską formę do zapiekanek.Przygotowane ziemniaki w woreczku wyciskamy na mielone mięso. Pieczemy w temp. 200 st.C 15-20 minut.



1 komentarz: