poniedziałek, 22 września 2014

Najlepszy makaron z serami

Często znajduję się w sytuacji, w której nie wiem co ugotować dla moich dzieci.Wtedy poniższa potrawa jest najlepszym wyjściem. Przygotowując tę potrawę , można użyć dowolnego sera, można dodać groszku ( ja nie miałam) lub posiekanej szynki .


Składniki:


  • 300g makaronu penne
  • 250ml tłustej śmietany 
  • 100g ostrego sera cheddar, startego
  • 100g sera gorgonzola, pokrojonego na małe kawałki
  • 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 kulki sera mozzarella, odcedzone i pokrojone w 1cm kostkę
  • 3 żółtka jajek 
  • 100g świeżo startego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony pieprz 
  • zioła świeże do posypania
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Makaron gotujemy al dente w dużym garnku, w dużej ilości osolonej, wrzącej wody. Odcedzamy i wrzucamy do tego samego garnka, nie wstawiając go na ogień. Do garnka dodajemy śmietanę, sery cheddar i gorgonzolę. Garnek ponownie wstawiamy na mały ogień, podgrzewamy prze minutę, mieszając składniki drewnianą łyżką. Zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy do makaronu startą gałkę muszkatołową, mozzarellę, żółtka, groszek ( jak macie -150g) oraz połowę parmezanu. Doprawiamy odrobiną soli, dużą ilością czarnego pieprzu i dokładnie mieszamy mniej więcej 30 sekund. Danie przekładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego (o wymiarach około 30x20 cm), posypujemy resztą parmezanu i pieczemy na środkowej szynie piekarnika mniej więcej 15 minut, aż do uzyskania na wierzchu lekko spieczonej skorupki.



2 komentarze:

  1. Prawdziwy comfort food na zimne dni :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanki uwielbiam ;

    OdpowiedzUsuń