środa, 24 września 2014

Ziołowe placki ziemniaczane z topionym kozim serem


 

Przepis na te placki wyszukałam w książce Gino D'Acampo "Buonissimo, Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej".Polecam tę książkę, można w niej znaleźć łatwe i naprawdę smaczne przepisy.
A placuszki no cóż chrupkie, lekkie, po prostu poezja smaku.

Składniki:

  • 200g mącznych ziemniaków
  • 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści majeranku lub tymianku, plus 1-2 gałązki do przybrania
  • 1 dymka, drobno posiekana
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka solonego masła
  • 60g twardego sera koziego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce i dużych, grubych oczkach, a następnie rękami odciskamy masę tak, by pozbyć się jak największej ilości płynu. Płyn przelewamy do naczynia, na dnie pozostawiamy skrobię, którą dodajemy do masy ziemniaczanej. Masę mieszamy w misce z ziołami i posiekaną dymką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy masę na dwie części i formujemy w okrągłe, płaskie placki o grubości około 1,5 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Na gorący tłuszcz wykładamy placki (uwaga, by się nie skleiły) i smażymy na średnim ogniu. Szpatułką dociskamy je do patelni i smażymy do uzyskania złotej barwy, mniej więcej po 4 minuty na każdej stronie. Rozgrzewamy piekarnik. Gdy placki są już gotowe, kroimy kozi ser na porcje i układamy na plackach. Całość podpiekamy w piekarniku mniej więcej 3 minuty, by ser się zrumienił.







2 komentarze:

  1. Fantastico;Ja dodam oregano .Myślę ze będzie równie pyszne;

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na placki!

    OdpowiedzUsuń