niedziela, 12 października 2014

Jabłecznik z kisielem



O tej porze roku ciasta z jabłkami są niezwykle popularne , ja proponuje ciasto z jabłkami trochę inaczej bo z kisielem który dodałam do piany z białek . Dzieki temu dodatkowi ciasto ma niepowtarzalny smak .



Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 kostka masła ok.200 g
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 kg  jabłek, 4 łyżki cukru kryształu, 1/2 łyżeczki cynamonu ; to na masę jabłkową
  •  na pianę ; 5 białek, 1 szklanka cukru kryształu, 1 czerwony kisiel 

Wykonanie:


Z masła, mąki , żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części , wyrobione kule wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny .
Jabłka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy cukier , cynamon i mieszamy delikatnie .
Z białek ubijamy pianę dodajemy cukier  i suchy kisiel .
Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wykładamy jedną część ciasta , na ciasto wykładamy masę jabłkową, na jabłka wykładamy ubitą pianę , na wierzchu zcieramy na tarce o grubych oczkach  drugą część ciasta . Pieczemy ok.45 minut w temp. 180 st .




 







2 komentarze:

  1. Robiłam niedawno podobny - pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem , widziałam ; bardzo fajny przepis . Ciepło pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń