sobota, 18 października 2014

Pieczeń rzymska


Chciałabym się dzisiaj podzielić przepisem na pieczeń rzymską. Dodatek zmielonych ziemniaków do pieczeni , powoduje że pieczeń można zjeść z samą surówką lub sałatą. Ja jednak upiekłam pieczeń z ziemniakami bo moje dzieci je uwielbiają a duet ten w połączeniu z pyszną surówką smakuje rewelacyjnie.  




Składniki:
  • 3 szklanki ugotowanych ziemniaków
  • 80 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki rosołu (może być z koncentratu)
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 jajka
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy
  • tłuszcz do wysmarowania brytfanny
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu 
Wykonanie:

Podsmażone na tłuszczu części cebuli, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, musztardę, pozostałe przyprawy(z przewagą majeranku), posiekaną natkę pietruszki. Całość wyrabiamy i formujemy zgrabny, podłużny klops. Na posmarowaną tłuszczem brytfannę kładziemy uformowany klops na wierzch kładziemy 2 gałązki rozmarynu i wstawiamy na 40 minut do gorącego, nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy mięso lekko się zrumieni, polewamy rosołem i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Zrumienioną pieczeń wyjmujemy na wygrzany półmisek, trzymany w cieple.





1 komentarz: