czwartek, 2 października 2014

Kruchy placek królewski




Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag masła (1 kostka)
  • 4 jajka
  • 10 dag bezpestkowych rodzynek
  • alkohol (brandy, koniak) do namoczenia rodzynek)
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Rodzynki zalewamy alkoholem. Cukier puder z tłuszczem ucieramy na jednolity puch i, cały czas ucierając, dodajemy, po jednym, całe jajka. Na dobrze połączone składniki sypiemy, siejąc przez sito, mąkę i przez 2 minuty całość ucieramy. Ciasto wylewamy na przygotowaną średniej wielkości blaszkę, wierzch posypujemy odsączonymi z alkoholu rodzynkami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut lub nieco dłużej. Wyjmujemy, gdy wierzch się zrumieni, a boki odstają od formy. Letnie ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.

Uwagi:
Do ciasta nie dosypujemy proszku do pieczenia!






3 komentarze:

  1. UWIELBIAM TAKIE PROSTE CIASTA ;ZAPRASZAM NA KOKOSOWY JABŁECZNIK:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję ; Skorzystam z zaproszenia ;

    OdpowiedzUsuń
  3. SUPER PRZEPIS . CIASTO WYSZŁO MI PYSZNE .

    OdpowiedzUsuń