czwartek, 23 października 2014

Stefanka






Składniki:

Ciasto
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  •  3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 200 g margaryny
  • 4 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 3/4 l mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła
  • ekstrakt waniliowy lub migdałowy
Polewa:
  • pół kostki margaryny 
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 łyżki wody lub mleka
  • 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Ciasto
Zagniatamy ciasto kruche z podanych składników. Dzielimy na 4 części, każdą część ciasta dobrze wałkujemy, wykładamy  na wysmarowaną tłuszczem blaszkę,  i pieczemy na złoty kolor przez 15 minut w 180 stopniach.
Krem
Mleko gotujemy, wsypujemy kaszę i cukier. Mieszamy, całość chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia i studzimy. Masło ucieramy (najlepiej mikserem) i łączymy z ugotowaną, przestudzoną masą , dodajemy ekstrakt waniliowy. Placki przekładamy przygotowanym kremem.
Polewa
Składniki wkładamy do jednego naczynia. Dokładnie mieszamy i całość gotujemy . Lekko przestudzoną polewą ozdabiamy ciasto . Na polewę wysypałam migdały pokrojone.
Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni. Placki miodowe w tym czasie zmiękną.





3 komentarze:

  1. A u mnie dzisiaj też ciasto z kaszką :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. PYSZNOŚCI ! ZAPRASZAM NA CIASTO Z PIERNICZKAMI;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/ciasto-z-pierniczkami-wg-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń