Składniki:
3-4 porcje
ciasto:
- 350g mąki
- 1 bardzo duży,ugotowany ziemniak
- 35g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- sól
- szczypta cukru
- olej
- cukinia
- ogórek
- pomidor
- czerwona papryka
- natka pietruszki
- koperek
- ser typu mozzarella
- sok z cytryny
Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać sól i szczyptę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać przesianą mąkę, zmielone ziemniaki, sól i łyżkę oleju. Wyrobić bardzo dokładnie ciasto. Następnie odstawić je w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozłożyć i rozwałkować do grubości około 1-1,5 cm. Następnie szklanką wydzielić porcje( tak jak na pierogi). Wydzielone porcje smażyć na bardzo rozgrzanym oleju. Warzywa na sałatkę bardzo drobno pokroić, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, koperek i łyżkę oleju. Na upieczone bliny nałożyć warzywa i posypać serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz