Czas przygotowania: ok.45 minut
Składniki:
4-6 porcji
- 800g filetów z białej ryby bez skóry i ości
- 3 łyżki posiekanej cebulki dymki
- 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku
- połowa namoczonej bułki pszennej w mleku (moczyć ok. pół godziny)
- 1 jajo
- sól, pieprz
- mąka lub bułka tarta do obtoczenia
- olej
- cytryna
Filety zmielić w maszynce do mięsa, dorzucić cebulkę, koperek, pietruszkę i również zmielić. Do zmielonej masy dodać jajko, odciśniętą z mleka bułkę, doprawić do smaku 1 łyżeczką soli i pieprzem. Wyrobić, aby powstałą zwarta masa. Zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, następnie chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Mąkę lub bułkę tartą wysypać na talerz i obtoczyć w niej kotleciki. Rozgrzać olej i ułożyć na patelni kotleciki. Smażyć około 8 sekund, obracając aż równomiernie się zrumienią. Podawać z ćwiartkami cytryny.
Pyszne:)
OdpowiedzUsuń